ZAKON ZA NJIH NE VREDI: Mediji Dragana Šolaka prekršili izbornu tišinu (FOTO)

Novosti online

15. 12. 2023. u 15:37

MEDIJI Dragana Šolaka danas su prekršili izbornu tišinu pošto se na najmanje četiri mesta oglušio o zakonske odredbe koje uređuju ovu oblast.

ЗАКОН ЗА ЊИХ НЕ ВРЕДИ: Медији Драгана Шолака прекршили изборну тишину (ФОТО)

Foto: Tanjug

Već na naslovnoj strani štampanog izdanja Danasa kao glavna najava objavljen je naslov "Fabrike kineskih vakcina ni od korova", uz fotografiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čime je ovo propagandno glasilo nedvosmisleno prekršilo izborna pravila.

U pratećem tekstu na četvrtoj strani Danasa od petka, u nadnaslovu se kaže da su "Protekli svi rokovi otkako je fabrika vakcina Sinofarm u Zemunu trebalo da bude izgrađena", što je svakako školski primer kršenja izborne ćutnje, s obzirom na to da se vrlo direktno aktuelnoj vlasti i predsedniku Srbije prebacuju neispunjena obećanja.

I kolumna Marka Šelića Marčela pod naslovom "Ponedeljak, praznik poštenja" krši odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika pošto se državni vrh optužuje za "okupaciju Srbije".

Foto: Printskrin

Takođe, tekst pod naslovom "Vlast se pravi da ne vidi slavljenje zločinaca" uz fotografiju Ratka Mladića, još jedan je primer kako Danas, koji se samopromoviše kao nezavistan, objektivan i profesionalan medij, perfidno krši izbornu ćutnju.

Ipak, najevidentniji primer besramnog kršenja izborne tišine predstavlja karikatura Predraga Koraksića Koraksa, na kojoj je predsednik Vučić predstavljen kako sa glasačkom kutijom ulazi u groblje, čime se vlast nedvosmisleno, unapred, optužuje za krađu izbora.

Inače, kako je objasnio predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević gostujući na Radio-televiziji Srbije, izborna tišina podrazumeva da je u vreme izborne tišine, koja traje od četvrtka u ponoć do nedelje u 20.00 časova, zabranjeno objavljivati procene rezultata izbora, javno predstavljati kandidate i njihove programe, piše Informer.

Primer kršenja izborne tišine može se videti i na naslovnoj strani "Nove".

Foto: Printskrin

Šta kaže Zakon?

Novčanom kaznom od 100.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u mediju koji 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

BONUS VIDEO: "OTISAK" Arno Gujon u podkastu "Novosti" o srpskoj dijaspori i Kosmetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)