BRNABIĆ: Da li će se u Sloveniji tražiti smene političara zbog nepogoda? Znači li da su neodgovorni jer još uvek nisu sve sanirali?

Novosti online

07. 08. 2023. u 12:30

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas Novi Sad, grad koji je pretrpeo najviše posledica razornih nevremena koja već nedeljama pogađaju region.

БРНАБИЋ: Да ли ће се у Словенији тражити смене политичара због непогода? Значи ли да су неодговорни јер још увек нису све санирали?

Foto: Printskrin

Brnabićeva je juče bila u Bačkoj Palanci, gde je obišla porodice čiji su domovi uništeni, kao i porodicu Mijaljković, čiji je dvanaestogodišnji član izgubio život nakon strujnog udara.

Danas je nakon obilaska uništenih objekata i sastanka sa čelnicima Novog Sada, premijerka odgovarala na pitanja novinara, koje je najviše zanimalo zašto je juče u Bačkoj Palanci bila bez poziva medija.

- Otišla sam juče u Bačku Palanku ljudski. Da obiđem ljude, izjavim saučešće porodici Mijaljković, dakle, to je bio cilj moje posete. Razgovarala sam sa meštanima, čak i sa organizatorima protesta i to je to. Baš zato što je bilo toliko rasprave o tome da li ću ići, kada ću ići, kako ću ići, ne smem da odem, otišla sam zaista ljudski da razgovaram sa tim ljudima - rekla je Brnabićeva.

Na pitanje novinara da li je moguće da nije pitala predsednika opštine zašto je najavio njenu posetu medijima za petak, predsednica Vlade je rekla da to nije uopšte bitno. „To mi je bilo apsolutno najmanje važno. Obišla sam porodice koje su izgubile svoj dom, i koje sada moraju da žive negde drugde sa svoje četvoro maloletne dece. Za mene je to bila izuzetno teška poseta i zaista je bilo nebitno i tada, a i danas je potpuno nebitno da li je neko pustio neku najavu negde, kada se desila ovakva katastrofa”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da od političke odgovornosti niko ne beži i da bi svako uradio bilo šta na svetu kada bi mogao da vrati izgubljeni ljudski život, ali to nije moguće.

- Treba uraditi ozbiljne analize i videti ko je tačno odgovoran za to što se dogodilo, i ponavljam, lično ću na tome insistirati. Mislim da pre predsednika opštine postoji mnogo ljudi koji su nadležni za kablove pod naponom. Sada je najvažnije da svu energiju usmerimo na saniranje posledica i što bržu obnovu - kaže premijerka.

Mediji su pojasnili premijerki da se na protestima u Bačkoj Palanci traži smena predsednika opštine i članova štaba za vanredne situacije jer je, kako su rekli, od prvog nevremena prošlo gotovo mesec dana i još uvek nije sve sanirano.

- Šteta ni ovde nije sanirana. Kako mislite da sanirate štetu u mesec dana? Da stavimo novi krov, novi zid? Da napravimo novu kuću za deset dana? Da novi put izgradimo za deset dana? Vi me to ozbiljno pitate? Hoćete da pogledate da li će u Sloveniji u naredne dve-tri nedelje biti sve sanirano? Ako ne bude, da li to znači da su oni neozbiljna i neodgovorna vlast? Šta tačno spočitavate nama i predsedniku opštine, što još uvek nije sve sanirano? U redu, onda treba da biramo novog predsednika opštine, pa nove članove štaba, pa će onda to trajati još ko zna koliko. Kome će to pomoći u ovom trenutku? To je ono što se na protestima nudi građanima, to treba da se desi? To je odgovorno. Ja ne mislim tako. Mislim da treba svaki dan da radimo non-stop kako bismo što pre sanirali posledice, osposobili škole za početak nastave i ljudima pružili krov nad glavom. To je naša politika - zaključila je premijerka.

BONUS VIDEO: PREMIJERKA U NOVOM SADU: Brnabićeva počela obilazak područja pogođenih nevremenom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (64)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić