SUDIJE I TUŽIOCE NE BIRA POLITIKA: Poslanici Narodne skupštine započeli raspravu o setu pravosudnih zakona

Tanjug

05. 02. 2023. u 07:21

SRPSKO pravosuđe reformiše se zbog građana Srbije, a na izbor sudija i tužilaca neće uticati politika - poručila je juče ministarka pravde Maja Popović na sednici Narodne skupštine, koja je juče započela raspravu o setu pravosudnih zakona.

СУДИЈЕ И ТУЖИОЦЕ НЕ БИРА ПОЛИТИКА: Посланици Народне скупштине започели расправу о сету правосудних закона

Foto: RTS Printskrin

 Ona je ovako odgovorila na kritike opozicije da će se izmenama zakona "legalizovati uticaj SNS na pravosuđe" i da samo "prepakuje sistem onako kako to odgovara vlasti, što ostavlja prostor za uticaj na sudije, tužioce".

- SNS neće birati sudije i tužioce, to apsolutno nije moguće. Vrlo su lepo razrađeni uslovi i način izbora i sudija i tužilaca, tako da su ovakve optužbe potpuno neosnovane - istakla je juče Popovićeva i poručila da nema više zaustavljanja Srbije u reformama u oblasti vladavine prava.

Poslanici su juče započeli raspravu o setu pravosudnih zakona, među kojima su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i o javnom tužilaštvu.

Ministarka Popović, obrazlažući predloge zakona na početku sednice, istakla je da se oni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara. Prema njenim rečima, propisano je da će se zakoni uskladiti sa aktom o promeni Ustava u roku od godinu dana od proglašenja akta u Narodnoj skupštini, što je 9. februar ove godine, te dodala da je odmah po proglašenju akta Ministarstvo pravde započelo rad na izradi zakona.

Foto: N. Skenderija

Popovićeva je posebno naglasila da su o predlozima zakona pribavljena pozitivna mišljenja Venecijanske komisije koja su se odnosila na proces izrade koji je ocenjen kao transparentan. Istovremeno je Venecijanska komisija ocenila da su zakoni jasno napisani. Predlozi zakona će građanima omogućiti da lakše i brže ostvare svoja prava, sudijama veću nezavisnost, a tužilaštvu samostalnost. Veća pravna sigurnost utiče na priliv investicija, a sve to dovodi do povećanja standarda građana, istakla je Popovićeva u Skupštini Srbije.

Ona je naglasila da se zakonima zabranjuje neprimeren uticaj na sudije u vidu pretnji, korišćenja javnog položaja, a koji može da utiče na tok daljeg sudskog postupka. Ministarka pravde je napomenula i da su odredbe o materijalnom položaju sudija i javnih tužilaca ostale nepromenjene, te dodala da će u narednom periodu država učiniti sve da se pronađe način kako bi plate sudija i tužilaca bila adekvatne.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor naglasio je tokom jučerašnje rasprave da su dobre strane zakona garantovanje nezavisnosti sudstva, samostalnost tužilaštva, ukidanje takozvanog probnog mandata za sudije, ali da nije siguran da je dobro to što Narodna skupština u potpunosti ostaje bez nadležnosti u materiji izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da svi znaju da nije nešto u redu sa ustavnim promenama, dodajući da je Srbija prisiljena na ustavne reforme iz Evropske unije.

- Suštinski ćemo tek videti ko će birati sudije i tužioce i da li će to biti sudijski i tužilački klanovi i dinastije bez kontrole naroda ili izvesne partijske komisije - rekao je Obradović.

FOTO: Arhiva novosti

BEZ PROBNOG PERIODA

PREDLOG zakona o sudijama predviđa stalnost sudijske funkcije. Sudijska funkcija je stalna i predviđeno je ukidanje probnog perioda za sudije od tri godine.

Najvažnija izmena se odnosi na izmeštanje izbora sudija iz Narodne skupštine, uključujući i one koji se prvi put biraju na javnu funkciju. Javni konkurs će objavljivati Visoki savet sudstva.

ORLIĆ: NIJEDNA OPOMENA

PREDSEDNIK Skupštine Vladimir Orlić rekao je juče da nijednu opomenu nije izrekao prethodnih dana, a bilo je, kaže, opravdanih razloga. Orlićev komentar je usledio pošto ga je šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov pozvao da izriče mere jer su poslanici počeli da zloupotrebljavaju Poslovnik.

- Videli ste i sami koliko je bilo opravdanih razloga i za drastičnije mere, pa nikom ništa. E, to vam je pokazatelj te strašne represije, diktature i tiranije, kako to oni kažu - rekao je Orlić u parlamentu.

On je naveo da je u vreme dok je sadašnja opozicija rukovodila radom sednice bilo i prekida prenosa, ulazaka batinaša, prebijanja narodnih poslanika...

- To je tada bila demokratija. Sad smo imali divljanje, fizičke napade na predsednika Republike, a nisu dobili ni opomenu i sad je diktatura i represija. Ali, tu se sada vidi koliko je više demokratije i slobode - rekao je Orlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!