VLADA USVOJILA SET PRAVOSUDNIH ZAKONA: Lakše sprovođenje ustavnih promena

V.C.S.

17. 01. 2023. u 16:43

VLADA je na dašanjoj sednici usvojila set predloga pravosudnih zakona, neophodnih za sprovođenje ustavnih promena, koji su vezani za organizaciju i uređenje pravosuđa.

ВЛАДА УСВОЈИЛА СЕТ ПРАВОСУДНИХ ЗАКОНА: Лакше спровођење уставних промена

Foto Tanjug

Cilj je, navode uVladi, da se ojača vladavina prava i poveća pravna sigurnost kroz nezavisnije sudstvo i samostalnije javno tužilaštvo, kao i da se ispune obaveze preuzete u procesu evropskih integracija.

Usvojeni su predlozi zakona o sudijama, Visokom savetu sudstva, uređenju sudova, javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva. Zakon o sudijama reguliše pitanja nezavisnosti sudija, uslova za njihov izbor, stalnost, nepremestivost, imunitet i nespojivost poslova sa sudijskom funkcijom. Najvažnije izmene odnose se na to da sudije više neće birati Narodna skupština, već Visoki savet sudstva.

Predlogom zakona o Visokom savetu sudstva propisuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada Saveta, kao i uslovi i postupak za izbor izbornor člana, trajanje mandata i prestanak njegove funkcije.

Nova zakonska rešenja precizno uređuju i organizaciju i nadležnost javnog tužilaštva, uslove, postupak za izbor i prestanak funkcije, prava i dužnosti, vrednovanje njihovog rada, disciplinsku odgovornost i drugo.

Predlogom zakona o Visokom savetu tužilaštva određuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada VST, kao i uslovi i postupak za izbor izbornog člana Saveta. On ima 11 članova - pet javnih tužilaca, koje biraju nosioci javnotužilačke funkcije, četiri istaknuta pravnika, koje bira parlament, plus vrhovni javni tužilac i ministar pravde, kao članovi po položaju.

Zakonom o uređenju sudova utvrđuje se osnivanje, ukidanje, vrste, delokrug i stvarna nadležnost suda, unutrašnje uređenje, sudska uprava i osoblje, pravosudna uprava, obezbeđivanje suda i sredstva za rad sudova. Takođe su uređena načela sudske vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati