ZAVRŠETAK RADOVA DO KRAJA GODINE: Ministarka Popović i ambasador Žiofre na gradilištu Palate pravde u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

26. 01. 2023. u 18:10

MINISTARKA pravde Srbije Maja Popović izjavila je danas da se izgradnja i opremanje nove zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu očekuje do kraja ove godine i zahvalila Evropskoj uniji (EU) na donaciji, vrednoj više od 13 miliona evra, za realizovanje tog veoma važnog infrastrukturnog projekta našeg pravosuđa.

ЗАВРШЕТАК РАДОВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Министарка Поповић и амбасадор Жиофре на градилишту Палате правде у Новом Саду

Z. Grumić

Ona je, zajedno sa ambasadorom i šefom delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, gradonačelnikom Milanom Đurićem i predsednikom novosadskog Višeg suda Miroslavom Alimpićem obišla gradilište objekta, čija je izgradnja počela pre nešto više od godinu dana.

- Izuzetno je bitno da reformu našeg pravosuđa prati obnova i izgradnja infrastrukturnih objekata. - istakla je ministarka Popović napominjući da će za opremanje nove šestospratnice, koja se nalazi u neposrednoj blizini postojeće Palate pravde, Ministarstvo pravde uložiti 900.000 evra.

Osim zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu, u toku je izgradnja i objekata pravosuđa u Nišu, Valjevu, Ubu a uskoro u Beogradu počinje gradnja zgrade Trećeg suda i depandansa Posebnog odeljenja suda za organizovani kriminal. Takođe, u pripremi je i projekat palate pravde u Kruševcu, rekla je ministarka podsetivši da je lane u Kragujevcu otvorena nova palata pravde.

- Pravosuđe Srbije konačno dobija objekte u kojima će sudije, tužioci i ostali lakše moći da rade, što će poboljšati efikasnost našeg pravosuđa – poručila je Maja Popović.

Ambasador Žiofre je rekao da je ova donacija deo šire podrške EU pravosudnom sistemu Srbije, koja u protekle dve godine iznosi više od 400 miliona evra, za slične projekte i napomenuo da će u ovoj zgradi raditi oko 250 ljudi, sudija, tužilaca i službenika.

- Bolja infrastruktura znači bolja pravda a to je u skladu i sa pravosudnim reformama koje je Srbija pokrenula – istakao je Žiofre i dodao da je nezavisniji, odgovorniji i efikasniji sistem pravosuđa korak bliže Srbije na njenom evropskom putu.

Gradonačelnik Đurić je podsetio da je stara zgrada suda useljena pre pola veka i napomenuo da je u njoj trenutno oko 1.300 zaposlenih.

U novoj zgradi, površine veće od 10.000 kvadratnih metara, biće smeštena krivična odeljenja Višeg i Osnovnog suda i Osnovno i Više tužilaštvo, rekao je sudija Alimpić napominjući da nova palata pravde na uglu ulica Maksima Gorkog i Stražilovske ima i tri nivoa ispod nivoa zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina