NOVA PROVOKACIJA KURTIJA: Traži priznavanje EU petorke da bi formirao ZSO?

Novosti online

24. 01. 2023. u 15:40

PREMIJER privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti dočekao je novi plan za KiM i prateći zahtev za formiranjem Zajednice srpskih opština, a koji mu je donela evropska "petorka", uslovom da pet članica Evropske unije koje ne priznaju Kosovo to učine!

НОВА ПРОВОКАЦИЈА КУРТИЈА: Тражи признавање ЕУ петорке да би формирао ЗСО?

Foto: Kosovo-onlajn

Ovo, pozivajući se na diplomatske izvore, tvrdi nemački list "Frankfurter algemajne cajtung", koji navodi da su izaslanici Vašingtona, Brisela, Berlina, Pariza i Rima otvoreno poručili Kurtiju da ne mogu da daju te garancije u ime Španije, Grčke, Kipra, Slovačke ili Rumunije.

Nakon skoro tročasovnog sastanka "petorke" sa Kurtijem u Prištini, obratio se izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji nije krio razočaranje onim što se dešavalo iza zatvorenih vrata. On je otvoreno poručio da je "međunarodna delegacija očekivala više razumevanja za predlog koji je iznela".

Ova poslednja provokacija Kurtija i postavljanje nemogućih zahteva samo je još jedna potvrda opsne taktike Prištine, na koju je u više navrata ukazivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poslednji put u obraćanju javnosti u ponedeljak uveče, kada je otkrio šta je od njega tražila zapadna petorka i kakvi su sve izazovi pred našom zemljom. Naime, Kurtijev režim čini sve da izazove sukob, zato što žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, kako bi izbegli formiranje ZSO.

Kako tvrde naši izvori, vidna je nervoza u prištinskim redovima jer im se smanjuje manevraski prostor za izbegavanje formiranja ZSO. Zapad, pre svih SAD, sve više uviđaju da se u nastavku pregovora o rešavanju kosovskog pitanja moraju uvažiti i interesi Srbije i da formiranje ZSO mora biti prvi korak, pre nastavka pregovora na osnovu novog plana zasnovanog na Šolc-Makronovom predlogu.

Američki amabasdor u Prištini Džefri Hovenijer već je za 31. decembar zakazao debatu o ZSO na koju je pozvao predstavnike političkih stranaka na KiM. Njegov kolega u Beogradu Kristofer Hil danas je još jednom potvrdio da je formiranje ZSO suštinski element da bi se krenulo napred u dijalogu, odnosno da se na prvom mestu treba time pozabaviti, a da onda, kako je rekao, sledi ono što je navedeno u francusko-nemačkom predlogu o KiM.

Ova poruka usledila je nakon što se danas ponovo oglasila i šefica diplomatije tzv. Kosova Donika Gervala, koja je i pored jasnog stava Zapada, pre svih Vašingtona u vezi sa ZSO, još jednom "sahranila" Briselski sporazum. Ona je rekla da je "predlog o ZSO mrtav", jer je ustavni sud u Prištini utvrdio da nije u skladu sa tzv. kosovskim ustavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024