VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Srbija će pobediti, ali se nadam da će umeti da sačuva svoju decu i svoj život

Novosti online

23. 01. 2023. u 20:01 >> 21:07

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom situacije u vezi budućih pregovora Beograda i Prištine.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Србија ће победити, али се надам да ће умети да сачува своју децу и свој живот

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je najavio da neće govoriti o dnevnopolitičkim stvarima.

Govoreći o francusko-nemačkom planu, Vučić kaže da to više nije francusko-nemački plan.

- Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i onome sa čim se zaista Srbija suočava - kazao je on.

Objašnjava da u tom predlogu "nije lako naći bilo šta čime bismo bilo oduševljeni, naprotiv".

- Velika je nervoza zbog promena geopolitičkih okolonosti. Evropa je defakto u ratu. Nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu. Sa druge strane, žele da "u svom dvorištu", a Zapadni Balkan i Srbija je "njihovo dvorište". Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od

strane evropskih zvaničnika. Posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba došlo je do problema za Srbiju - kazao je on i podsetio da nismo uveli sankcije Rusiji.

Vučić podseća na incidente koje Kurti izaziva kako bi pokušao Srbiju da uvuče u sukob.

- U Kurtijevo vreme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini 10 teških. Poslednje je današnje ranjavanje Miljana D. koji se nalazi u stabilnom stanju i želimo mu brz oporavak - kazao je on i objasnio da Kurti želi sukob kako bi NATO bio na njegovoj strani.

On kaže da su se stranci više zabrinuli što je Rada Trajković dva sada sedela na klupici, nego zbog napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji. Objasnio je da su Srbi za Zapad dežurni krivci, imajući u vidu da Zapad nije ni želeo da razume zašto su Srbi izašli na barikade.

Ističe da Srbiju niko ništa nije pitao ili konsultovao u pogledu formiranja francusko-nemačkog plana.

- Bez ikakve krivice. Nije upucan nijedan Albanac. Ništa nigde nismo uradili, a oni su došli i pokazali plan - kazao je Vučić.

Prikrivena je činjenica da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku tzv. Kosova u UN.

- Oni su to sve prihvatili i time je taj plan defakto postao novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju - kazao je on.

Predsednik ističe da smo došli do toga "šta je to što mi želimo i možemo da uradimo". Podseća na svoj stav da je zamrznuti konflikt "najgore rešenje" i da ćemo bez kompromisnog rešenja imati ranjavanja Srba dnevnom nivou.

- Mislim da je bitno da razgovaramo o svemu - kazao je Vučić.

On je rekao da mu je u drugoj rečenici "velike petorke" saopšteno da "morate da prihvatite ovaj plan, a ako ne prihvatite novi pregovarački okvir za put ka Evropi" suočićete se: Pod jedan - sa prekidom evropskih integracija. Pod dva - sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija. Pod tri - Sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu koje će naneti veliku štetu Republici Srbiji - kazao je on.

On kaže da je to kasnije ponovljeno više puta u toku razgovora i da je svakog puta na to "oštro reagovao".

- Moj je posao bio da brinem o državi i da mi ne biste govorili da sam prihvatio ili da je Srbija prihvatila nešto što nije. Nemojte da brinete. Jasno sam rekao, svi znate o čemu govorim, šta je za Srbiju neprihvatljivo - kazao je Vučić.

Predsednik ističe da će na sebe preuzeti sve opterećenje i "kupiti dodatno vreme za Srbiju".

Istakao je da je bitan nastavak dijaloga i što više kompromisnih rešenja u pogledu protoka roba, usluga, kapitala, ličnih karata, tablica...

- Mi ne možemo da sprečimo njihov ulazak u neke međunarodne organizacije poput Saveta Evrope, a pomenuto mi je na sastanku i u NATO. Mi to ne možemo da sprečimo - kazao je on.

Vučić objašnjava da je za nas važno da istaknemo da, pre svega, mora da bude formirana Zajednica srpskih opština. 

- ZSO nije i ne možemo da bude nevladina organizacija - kazao je predsednik Srbije i podsetio šta sve po Briselskom sporazumu podrazumeva ZSO.

- Zna se kako treba da izgleda. Ciljevi su, nimalo nevažni: jačanje lokalne demokratije, punom nadzora u pogledu obrazovanja, puni nadzor radi koordinisanja urbanog i ruralnog planiranja...

Jasna odredba govori o pravu Republike Srbije da finansira rad ZSO, objasnio je on i najavio veliku borbu za ZSO.

Predsednik kaže da ga brine što, kako je Noam Čomski rekao, "ne postoji nikakav racionalan pristup rešavanju problema". Vučić objašnjava da je to video u razgovorima sa stranim predstavnicima i ističe da je shvatio da je istakao vreme za razum.

- Niko ne želi ni da me sluša. Ne mene. Nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu - poraz Rusije i sve što se nađe na putu te agende biće počišćeno - kazao je Vučić.

Ističe da je potegao argument da mora da bude formirana ZSO, a dobio je odgovor da "to nije realno".

- Nikakvi objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze. Nema toga. Govorim o tome jer zna šta će se dogoditi. Želimo konstruktivan pristup da pokažemo na svakom mestu. "Obe strane moraju da čine ustupke". Razumeli smo to, a onda smo videli da jedna stvar može da radi šta hoće i da za sve to bude nagrađena - izjavio je predsednik i podsetio na viznu liberalizaciju za tzv. Kosovo.

Predsednik je rekao da prvo ide obaveza formiranja ZSO.

- Postoji jedna stvar za koju sam izrazio zabrinutost, rezervisanost i više od toga. Od toga neću odustati. Mogao sam ovo da prećutim i da kupujem vreme. Nemam šta da kupujem. To je bila veoma teška rasprava. Veoma teška u civilizovanim okvirima, ali napeta. Ja sam sišao u polu-šoku, videli ste, jer sam shvatio da više argumenti nisu važni i da niko ne želi da nas čuje. Znao sam da ćemo sa tim morati da se suočimo. Moramo da pokrenemo razgovor u okviru našeg društva - kazao je on.

Isiče da je mogao da izbaci predstavnike "velike petorke", ali bi bilo pitanje kad bi nam bio ukinut bezvizni režim sa EU.

- Dogodilo bi se i da se povuku investicije - kazao je on.

On je podsetio na povlačenje zapadnih kompanija iz Ruske Federacije. Ističe da Nemci zapošljavaju 80.000 ljudi u Srbiji.

- Da ne pričam o nivou investicija i o tome kako bi nam zemlja izgledala. Srbija ima 8,2 milijarde evra na godišnjem nivou sa Nemačkom. Od toga isplaćujemo plate i penzije - kazao je Vučić.

Ističe da je ovo "bitka i za zaposlenost".

- Grčevito sam sam morao da donosim odluku u tom trenutku jer su rekli "moraš da kažeš". Ja sam rekao šta može i šta ne može, ali sam rekao da Srbija mora da razgovara. Srbija mora da učestvuje u dijalogu i da nastavi svoj "evropski put" zato što bismo bili politički i ekonomski izgubljeni bez toga - kazao je on i ističe da ne bi prihvatio da vodi zemlju koja je izolovana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ipak, Vučić kaže da je bio "dovoljno snažan da kaže šta će preuzeti na sebe".

- Naš plan je da radimo mnogo više i mnogo jače. Sutra imamo sednicu Saveta za BDP. Da radimo na reformama našeg pravnog sistema. Da u svemu pokušamo da budemo najbolji - podsetio je on.

Predsednik kaže da ništa nismo potpisali, ali da "moramo da tražimo kompromisno rešenje".

- Neće se dogoditi bilo šta za nekoliko meseci, a kada budemo suočeni sa konačnim zahtevima o tome će se izjasniti i Narodna skupština, možda i narod, a možda i sve druge institucije i celokupno srpsko društvo. Važno je da ću već narednih dana pozvati da obavestim sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju i obavestiti ih šta se iza svega krije, kakve su namere - kazao je Vučić.

Ističe da je on uvek obaveštavao i slušao mišljenje i SPC i svih ostalih verskih zajednica na teritoriji Republike Srbije.

Predsednik kaže da je "važno da pokažemo da želimo mir u regionu i da pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo".

Podsetio je na ulogu zapadnih zemalja u stvaranju lažne države Kosovo i istakao da nije čudno što oni vide tzv. Kosovo kao državu.

- Kad se strasno i snažno sa nečim ne slažemo, svejedno moramo da razumemo kolika je njihova snaga, kolika je naša snaga - kazao je Vučić.

Predsednik tvrdi da je Slobodan Milošević "do poslednjeg trenutka mislio da nijedna bomba neće pasti".

- Trebalo je nekoliko dana da se osvesti da bombe padaju po Srbiji - kazao je on.

Ponovio je svoj stav da ćemo čuvati mir i stabilnost.

- Na Ustav Srbije sam se zakleo. Kad ovo bude došlo, na Vladi smo dogovorili taktičke poteze i ko će šta da preuzme na sebe, ali sačuvaćemo državu Srbiju i verujem da je to jedini mogući put jer, ako je izbor taj da s jedne strane imamo izolaciju, sankcije ili ćemo, sa druge strane, "da prihvatamo sve odmah", što znači (tzv.) Kosovo u UN - rekao je on.

Ističe da se u planu ne govori o našem odobravanju ulaska tzv. Kosova u UN, ali bismo pomogli drugima da mogu da izglasaju da oni budu u UN.

- Naše je da pokušamo da kompromisom dođemo do normalnizacije odnosa kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli da žive normalno, da ih niko ne maltretira svakog dana i da čuvamo državu Srbiju i njenu celinu i jedinstvo. Biće veoma teški i zato sam uplašen - kazao je on i najavio teške dane u drugoj polovini ove godine.

Kaže da "on zna šta će da odluči", ali "ne u ime Srbije".

- U ime Srbije odlučivaće drugi nadležni državni organi i, eventualno, građani - rekao je Vučić.

Istakao je da nema ništa protiv i da bude sazvana posebna sednica Narodne skupštine po ovim pitanjima.

Pitanja medija

Odgovarajući na pitanja medija, predsednik podseća da se u planu ne spominje ulazak u UN, ali se govori o tome da ne sprečavamo lažnu državu da ulazi u međunarodne organizacije.

- Veoma ću brinuti o tome i to znači da ću poštovati Ustav Republike Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On se zapitao šta je politika onih koji jedan dan kažu da je "veleizdajnik", a razumeo je da su "za Evropu".

- Nije ovde Vučić ništa uradio. Ni dobro, ni loše. Jedino što sam imao teške razgovore i ništa više od toga. Morao sam da se borim dok su se neki skijali u Sloveniji, pa sam kod vas morao da slušam kako mi skijaš iz Slovenije soli pamet kako moram da se borim za Kosovo i Metohiju - rekao je predsednik.

Vučić kaže da se pita "kako je moguće izdati nešto što je već dato na tacni 2008. godine, a on uspeo da vrati u žižu svetske javnosti".

Podsetio je i na lažne najave dela opozicije da će uvesti sankcije Rusiji.

- Evo, došao je 23. januar. 334 dana je prošlo, a još Vučić nije uveo sankcije Rusiji - podsetio je on.

Predsednik kaže da su u pravu oni koji kažu da "izdaja nikad ne prođe nekažnjeno". 

- Zato, gospodin (Miloš) Jovanović nije na vlasti. Narod možda to smatra da kada pustite braću Mazreku, Kurtija i sve ostale, a ništa ne dobijete, da kada ćutite i sakrijete se u mišju rupu kada vam ubijaju narod 2004, kada ćutite 2008. godine i jedino održite moleban, a onda se nekom drugom drznete da držite nekom drugom predavanja - rekao je on.

Na ocene pokreta Dveri da je potrebno da se "pritisne vlast, u Skupštini ili na ulicama, da odbije ulitmatum ili da Vučić podnese ostavku“, odgovorio je da samo treba zamisliti kako bi izgledala država da je vodi Boško Obradović.

 U šta bi se pretvorila za 24 sata? - zapitao se Vučić.

Istakao je da su nam 1999. i 2008. godine govorilo o "vladavini prava" i tome da su "Kosovo i Metohija demokratsko pitanje".

- Rekli su da će Kosovo biti naše kad smenimo Miloševića. Isporučili smo ga i to na Vidovdan, pošto se tako valjda radi sa predsednicima. A onda smo imali takvu "vladavinu prava" da su nam srušili 19 crkava i manastira, proterali 200.000 ljudi uz priču "standardi pre statusa" - kazao je Vučić.

Predsednik kaže da "ih nikada nije bilo briga za demorkatiju", već ih zanimaju njihovi geopolitički interesi i da pokriju svoje poteze saglasnošću Srbije.

Govoreći o kampanji u regionu, predsednik kaže da pre priče o Jasenovcu, kada je prvi put tražio da ode, pojavila se priča da je "tukao nekog u Petrinji", a nikada tamo nije ni bio.

- Da li razumete šta to znači u međudržavnim odnosima, da takve stvari lažete? - pitao je Vučić.

Kaže da ne veruje kakve gluposti mora da sluša, poput one da je "snajperom ubijao nekoga".

- Nemaju šta da pokažu, zato što lažu - rekao je Vučić govoreći o tome da je nosio stativ i kišobran u blizini Sarajeva.

Podsetio je da Vilijam Voker traži da mu se sudi.

- Kada neko mora tako gnusno da laže, samo razmislite o tome koliko im taj neko smeta i zašto im smeta. Što neko drugi nije meta i tema? Kada pokažete kakve su to laži, onda tim gore i sledi sledeća laž. Možete da demantujete koliko hoćete i nikada ne možete to da stignete - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da nema sumnje da nam je rat u Ukrajini doneo veliku nesreću i to u svakom smislu.

- Ja mislim da je pitanje onoga što mogu da ponude, ono sa čim sam se suočava pre dva dana je bio samo štap ili batina. Moramo da budemo fer i da kažemo da je EU najveći investitor i donator u Srbiji. Oni su došli sa štapom, a verujem da će u budućnosti biti boljih vesti. Tražio sam podršku i pomoć EU. Videćemo - navodi on.

Govoreći o mogućoj ostavci kaže da ne misli da je bilo koji čovek isuviše važan za jednu državu, da su svi smrtni i da je ovo njemu poslednji mandat. 

- Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim joj neko vreme - ne bih se libio. Sad nije taj trenutak, ali se ne bih libio - kazao je on.

Kaže i da je "vojnik države", a da se plaši jer mu se čini da će stanje u Ukrajini biti još gore, da će se sukobi proširiti.

- To se neće smirivati. Samo će da se širi. Vidite da to više nije samo Rusija-Ukrajina, pa mala pomoć. Sad se to raširilo, uskoro će, plašim se, da se raširi i na neke druge teritorije. Naše je da to ne bude na našu teritoriju. U takvim uslovima ovakvi zahtevi će samo jače biti postavljani pred Srbiju - rekao je on.

Dodao je da će sve teći onako kako je rekao, dok ne dođemo do trenutka kada budemo morali da se izjasnimo.

- Važno je da ljudi budu jedinstveni i da znaju da vodimo računa o svojoj zemlji - rekao je on i poslao pozdrav Srbima sa Kosova i Metohije i rekao da "zna da oni veruju njemu" i da "imaju kome da veruju".

- Nije pitanje samo gde se nalazite i kakva prirodna bogatstva imate, već kakvo rukovodstvo imate - rekao je on.

On je saopštio lepe vesti o pronalasku zlata u Srbiji.

- Našli smo jedno mesto u Srbiji sa još više zlata nego u Žagubici. To je jedan od prvih sto najvećih nalazišta zlata u celom svetu - kazao je on.

Na kraju je rekao da će "Srbija pobediti", ali dodao da se nada da će to značiti da će Srbija "umeti da sačuva svoju decu i svoj život".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (89)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni