VETERANI OVK TRAŽE SLOBODU ILI MANJU KAZNU: U Hagu počelo suđenje po žalbama Gucatija i Haradinaja

S. J. M.

02. 12. 2022. u 08:38

BRANIOCI čelnika Udruženja veterana takozvane OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zatražili su juče od Žalbenog veća Specijalnog suda Kosova u Hagu da odbaci osudu i njih dvojicu oslobodi ili da im umanji kazne na koje su u maju osuđeni. Na suđenju koje je juče počelo po njihovim žalbama naveli su da je prvostepeno veće načinilo više grešaka kada ih je proglasilo krivim i da nije dobro utvrdilo činjenično stanje.

ВЕТЕРАНИ ОВК ТРАЖЕ СЛОБОДУ ИЛИ МАЊУ КАЗНУ: У Хагу почело суђење по жалбама Гуцатија и Харадинаја

Foto: Foto/Arhiva Novosti/Jutjub/RTV Dukagjini/Oxygen

Gucati i Haradinaj su prvostepeno osuđeni na četiri i po godine zatvora jedinstvene kazne zbog ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanja svedoka u toku krivičnog postupka i povrede tajnosti postupka, jer su u septembru 2020. godine objavili tajnu dokumentaciju iz istrage Specijalizovanog tužilaštva i otkrili identitete stotina zaštićenih svedoka u postupcima koji se vode protiv zločinaca iz OVK.

Odbrana se na jučerašnjem pretresu bavila ukazivanjem da u radnjama i ponašanju okrivljenih nije bilo zastrašivanja svedoka, niti ometanja tužilaštva u radu. Tvrdili su da je prvostepeno Veće pogrešno zaključilo da je postojala ozbiljna pretnja i navodili da Gucati i Haradinaj nijednog svedoka nisu silom naterali da da lažnu izjavu ili da je uopšte ne da.

Inače, veće koje je u maju osudilo Gucatija i Haradinaja sudiće i Hašimu Tačiju, Kadriju Veseliju, Redžepu Selimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na KiM. Predsednica suda imenovala je sudije Čarlsa Smita Trećeg, Kristofa Barta, Genela Metroa i Fergala Gejnora, kao rezervnog sudiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a