VOĐE TERORISTA OVK OSTAJU U HAGU: Sudija nije imao dilemu - postoji rizik da Krasnići i Selimi pobegnu

Tanjug

22. 11. 2022. u 13:32

SUDIJA za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji Nikolas Giju doneo je danas odluke kojima je produžio pritvor Jakupu Krasnićiju i Redžepu Selimiju.

ВОЂЕ ТЕРОРИСТА ОВК ОСТАЈУ У ХАГУ: Судија није имао дилему - постоји ризик да Краснићи и Селими побегну

Foto: Novosti

Sudija Giju je zaključio da u slučaju Krasnićija postoji umereni rizik da će pobeći i da postoji rizik da će ometati postupak, ili počiniti dalje zločine protiv onih za koje se smatra da su protivnici tzv. OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom slučaju ili se moraju pojaviti pred Specijalizovanim većima.

U odluci o produžetku pritvora Selimiju, sudija je takođe zaključio da postoji rizik da će i Selimi pobeći, ometati tok postupka Specijalizovanih veća i/ili da će počiniti dalje zločine protiv onih koji se smatraju protivnicima tzv. OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili mogu pružiti dokaze u ovom procesu.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra podnelo potvrđenu i izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selima, koja se sastoji od deset tačaka, gde se ovi drugi terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U optužnici se navodi da su kroz radnje opisane u optužnici Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasnići optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i/ili su pomagali i podržavali zločine za koje se terete po ovoj optužnici.

Prema tužilaštvu, pored ovoga Tači, Veseli, Selimi i Krasnići su kao pretpostavljeni komandni kadar odgovorni za zločine koje su počinili i njihovi podređeni.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)