SRPSKI GRADONAČELNICI NA KIM: Složni Srbi od Štrpca do Leposavića

Novosti onlajn

22. 11. 2022. u 20:45

SRPSKI zvaničnici na Kosovu i Metohiji oglasili su se povodom skorašnjih dešavanja u pokrajini.

СРПСКИ ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ НА КИМ: Сложни Срби од Штрпца до Лепосавића

Foto: D. Milovanović

Gradonačelnik Novog Brda Saša Milošević izjavio je da Srbi iz Pomoravlja pružaju snažnu podršku Srbima sa severa Kosova u njihovoj "mirnoj i časnoj borbi za bolju budućnost".

- Naš srpski narod na Kosovu nalazi se na udaru već dugo vremena, a svakoga dana naš život na vekovnim ognjištima postaje sve teži. I to najbolje zna naš narod u Pomoravlju… u Kuscu, Ranilugu, Partešu, Gnjilanu, pa sve do Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka, Mitrovice. Teret zuluma za nas je postao pretežak, prekidaju nam slave i preslave, svadbe i krštenja, atakuju na naše crkve i manastire. Zato razumemo i pružamo punu podršku našoj braći i sestrama sa severa Kosova u njihovoj mirnoj i časnoj borbi za bolju budućnost na ovim prostorima - naveo je Milošević na Fejsbuku. 

Foto: Opština Gračanica

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić izjavila je da su Srbi sa centralnog Kosova ujedinjeni i složni uz svoju braću i sestre na severu.

- Kontinuirano nasilje nad našim narodom i institucijama širom Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija, sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjima, a sada i ogoljenim nasiljem  pokazuje jasnu nameru Prištine i konačan cilj Aljbina Kurtija, da Srba nema na ovim prostorima - navela je Šubarić na Fejsbuku. 

Šubarić je navela da je odluka Srba sa severa Kosova da napuste kosovske institucije pravedna i ima za cilj zaštitu prava Srba garantovanih sporazumima, ali i ljudskih prava na život dostojan čoveka.

- I mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvrstu i nepodeljenu podršku našoj braći i sestrama na severu, nikad ujedinjeniji u svim izazovima koji su pred nama. I ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim sve relevantne faktore, da i mi Srbi, na jugu znamo šta moramo učiniti - zaključila je Šubarić.

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je danas da Srbi iz Sirinićke Župe još snažnije i jedinstvenije pružaju punu podršku Srbima sa severa Kosova koji, kako navodi, proživljavaju zulum koji nameće kosovski premijer Aljbin Kurti. 

Jevtić

- Muke kroz koje prolaze naša braća i sestre na severu Kosova i Metohije nama su dobro poznate i zato im danas još snažnije i jedinstvenije pružamo punu podršku u njihovom dostojanstvenom zalaganju za život dostojan čoveka u 21. veku. Svi smo mi svedoci institucionalnog nasilja koji Kurti sprovodi protiv našeg naroda na Kosmetu! Sa velikom pažnjom pratimo poslednjih meseci dešavanja na severu Kosmeta gde naši sunarodnici proživljavaju zulum koji nameće Kurti - naveo je Jevtić na Fejsbuku. 

Jevtić naglašava da su pritisci sa kojima se suočava država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić iz dana u dan sve veći. 

- Naša Sirinićka župa je na udaru već godinu dana, upadi specijalnih policijskih snaga i maltretriranje naših sugrađana na naše slave i praznike jasna su poruka srpskom narodu i zbog toga smo zabrinuti za naš ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji, za naš život u Sirinićkoj župi jer hoće da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta! Zato naš odgovor na takve podle planove jeste i treba da bude još čvršće jedinstvo svih Srba od Štrpca do Leposavića! - zaključuje Jevtić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri