ŠEST MERA IZ EVROPE KAO KAZNA BEOGRADU: Koji plan EU ima na stolu ukoliko naša zemlja ostane čvrsta i ne uvede sankcije Rusiji

D. MILINKOVIĆ

11. 10. 2022. u 08:00

POTPUNA izolacija Srbije, povlačenje investicija sa Zapada i zatvaranje fabrika, blokada izvoza u evropske države, suspenzija pregovora sa Evropskom unijom, zavrtanje briselske kase, pa čak i ponovno uvođenje viza - najradikalnije su pretnje sa kojima se Beograd suočava zbog svog principijelnog stava da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da ne prekida saradnju sa Rusijom.

ШЕСТ МЕРА ИЗ ЕВРОПЕ КАО КАЗНА БЕОГРАДУ: Који план ЕУ има на столу уколико наша земља остане чврста и не уведе санкције Русији

Foto EPA

To su ujedno, tvrde pojedini sagovornici "Novosti", i crvene linije koje bi značile da je šteta političkog kursa neuvođenja sankcija Moskvi veća od koristi. S druge strane, ima mnogo onih koji smatraju da nema veće koristi od podrške koju nam Rusi pružaju oko Kosova, sprečavajući njegov ulazak u UN, u odbrani Republike Srpske i energetskoj stabilnosti.

Da se manevarski prostor spoljnopolitičkog državnog kursa sve više sužava, Srbiji se uvijeno predočava u zvaničnim susretima, ali i vrlo direktno neformalnim diplomatskim kanalima. Na sve težu i komplikovaniju situaciju u kojoj se našla naša zemlja ukazao je i predsednik Aleksandar Vučić u subotnjem obraćanju građanima. On je rekao da ćemo zadržati ovakvu politiku do "trenutka dok šteta koja se bude nanosila Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da unište poziciju naše zemlje takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost".

Foto Tanjug

Pritisak da Srbija zauzme stranu ne jača samo spolja, već i iznutra. Ima i sve otvorenijih poziva i iz državnog vrha i vodeće stranke SNS da se priključimo sankcijama Rusiji.

Vučić je juče još jednom ponovio da će pri donošenju odluka ključno biti da brinemo, gradimo i čuvamo svoju zemlju:

- Ne treba imati sumnje u to da će grupe za pritisak, u kojoj je i deo medijskih i političkih nomenklatura u Srbiji, pod direktnim stranim uticajem da rade strašan posao protiv države, kako bi uticale na donošenje odluka rukovodstva protiv interesa svoje zemlje u bilo kom smeru, bilo sa Istoka, bilo sa Zapada. Ali, ne brinem mnogo zbog njih, njima je jedina politika da napadaju mene. Obično su kontradiktorni u tim napadima i u svojim izjavama. Optuživali su me da ću 3. aprila da uvedem sankcije, da me baš briga za prijateljstva, a oni su se pojavili 3. aprila i rekli - Vučiću uvedi sankcije. Sada me kritikuju što nisam, sutra će da kažu što jesam, prekosutra opet što nisam.

Brisel rešen da dodatno pritisne Srbiju, Foto AP

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, napominje da bi prekid saradnje sa EU mogao da ima katastrofalne posledice, pre svega na našu privredu koja u zemlje Unije izveze 73 odsto onoga što proizvede i da dovede do povlačenja kompanija u kojima radi nekoliko stotina hiljada ljudi:

- Po najgorem scenariju bio bi to praktično povratak u devedesete, jer bi suspenzija pregovora sa EU mogla da dovede i do ponovnog uvođenja viza i spustila bi rampu za brojne predpristupne fondove i za saradnju koju imamo u raznim oblastima, od zdravstva do obrazovanja.

Rusija uživa velike simpatije u našem narodu, Foto A. Stanković

Grubješićeva ukazuje da su i sa Rusijom naši odnosi razgranati u raznim segmentima, od kojih je energetika najvidljivija. U svetlu rešavanja kosovskog pitanja ostaje pozicija Rusije u Savetu bezbednosti UN gde ima pravo veta. Ona kaže da ne treba zanemariti i javno mnjenje koje je izrazito proruski orijentisano i protivi se uvođenju sankcija.

Ognjen Karanović, predsednik Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da se nažalost ne može isključiti scenario da bude presečen sav dotok energenata iz Rusije, a da ona bude marginalizovana u UN:

- Ukoliko bi pozicija Srbije, koja je okružena zemljama NATO, postala neizdrživa, ako bi došlo do pretnje agresijom ili ekonomskom i političkom izolacijom, onda bi Srbija svakako primenila mere da zaštiti svoje nacionalne interese, ali to ne mora nužno da znači uvođenje sankcija. Prošlo je više od 230 dana a mi se nismo pridružili embargu, Srbija je jedina država koja se nalazi na putu EU koja to nije učinila, zbog poštovanja prema Rusiji i naših bratskih veza i zato što principijelno poštujemo međunarodno pravo. Da li ćemo biti suočeni sa nekom pretnjom koja bi mogla Srbiju da vrati desetinama godina unazad ne zavisi od nas, to se nalazi u rukama velikih sila. Niko ne želi disbalans odnosa sa Rusijom, ali Srbija će na prvom mestu gledati svoje interese.

* * * * * * * * *

AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU KRISTOFER HIL O POZICIJI NAŠE ZEMLjE

SLOŽENE OKOLNOSTI, SRBIJI TREBA POMOĆI

AMERIČKI ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je juče da je Srbija u specifičnim okolnostima kada je reč o embargu Moskvi, uglavnom zbog velike zavisnosti od ruskih energenata, i da je situacija kompleksnija da bi moglo samo da se kaže "pridružite se sankcijama".

Brisel rešen da dodatno pritisne Srbiju, Foto Tanjug

- Da je to samo do nas, a ne do Srbije mi bismo rekli morate da se pridružite sankcijama, ali mi razumemo da postoje specifične okolnosti. Po meni, najbolje bi bilo da se Srbija poveže sa zapadnim zemljama, da se fokusira na ono što se može sada uraditi i da nastavi u tom pravcu. SAD zaista žele da stanu pored Srbije, koju vidimo kao istorijskog prijatelja i partnera. U zavisnosti od toga šta Srbija bude preduzimala možda će u budućnosti ona postati naš saveznik, ali to je pitanje za vašu zemlju.

Na pitanje o rešavanju kosovskog problema Hil je rekao da bilo to u ovom ili sledećem veku "Srbi kada se probude videće da su Albanci uzeli Kosovo za sebe" i zato se kako je rekao, nada da će normalizacija biti postignuta u međuvremenu kako bi se nastavilo sa stvarima koje su važne prosečnim ljudima.

* * * * * * * * *

MINISTARKA JADRANKA JOKSIMOVIĆ UKAZUJE

ČEKA NAS KRITIČKI IZVEŠTAJ

MINISTARKA za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je vitalni interes Srbije članstvo u EU i da se razmišlja strateški kako da se pozicionira država, kako bismo sa što manje štete prošli kroz ovaj period. Evropska komisija će sutra objaviti tzv. paket o proširenju, koji će sadržati i godišnji izveštaj o napretku Srbije u svim oblastima važnim za evropske integracije, a Joksimovićeva je rekla da je predominantni trend u ovom trenutku geopolitički diskurs i geopolitički ugao gledanja.

Foto Tanjug

Ona očekuje da će izveštaj, bez obzira na pomak u vladavini prava i ekonomiji, biti kritičan u odnosu na postavljanje Srbije vezano za restriktivan režim prema Rusiji. Joksimovićeva je rekla da Srbiju košta neuvođenje sankcija Rusiji, ali da bi državu takođe koštalo i da ne sluša šta građani misle, dodajući da su naše crvene linije međunarodno pravo i pregovarački okvir sa EU.

I strane investicije kao sredstvo ucenjivanja, Foto Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (81)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a