AMBASADOR IZRAELA: Ohrabruje način na koji se Srbija odnosi prema Holokaustu, veliki broj Srba je dobio priznanje Jad Vašem

Tanjug

27. 01. 2022. u 10:51

POVODOM Međunarodnog dana sećanja na Holokaust u Drugom svetskom ratu, koji se obeležava danas, izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan je rekao da je ovaj datum za svaku porodicu u Izraelu pre svega lična stvar.

АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА: Охрабрује начин на који се Србија односи према Холокаусту, велики број Срба је добио признање Јад Вашем

Foto: Ilustracija

- Kada je reč o Izraelu, mi Dan sećanja obeležavamo u aprilu, kao dan ustanka u Varšavskom getu. Obeležava se od 2005. godine i to je tema koja ne sme da se zaboravi, jer je sećanje na Holokaust veoma važno - rekao je u razgovoru za RTS ambasador Vilan.

Dodao je da je sećanje na žrtve Holokausta izazov za celo čovečanstvo, zbog čega će Izrael pokušati da kroz kampanju "Moja priča, tvoja priča" približi mlađim generacijama ovu temu i da se preko društvenih mreža mladi povežu sa onima koji su preživeli pogrom Jevreja.

Vilan je ocenio da je obrazovanje veoma bitno za održavanje sećanja na žrtve nacizma, dodajući da oni koji pokušavaju da poreknu Holokaust čine to iz neznanja.

Ambasador Izraela se osvrnuo na nameru Srbije da sećanje na žrtve Holokausta sačuva izgradnjom Memorijalnog centra na mestu nekadašnjeg logora "Zemun".

- Način na koji se Srbija odnosi prema temi Holokausta ohrabruje i na tome zajedno radimo i veoma je važan jedan ovakav memorijalni kompleks. Veliki broj Srba je dobio priznanje Jad Vašem i ti ljudi zaslužuju najviša odlikovanja i poštovanje, kao i preživeli - naglasio je Vilan.

BONUS VIDEO: 

KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)