MAHINACIJE I NEREALNI TROŠKOVI: Kako se u SBB obračunava porez?

Novosti online

15. 01. 2022. u 12:03

SVI građani Srbije svedoci su kako se već mesecima u određenom delu javnosti, naročito u medijima u vlasništvu United grupe, vodi sinhronizovana kampanja protiv Telekoma Srbije.

МАХИНАЦИЈЕ И НЕРЕАЛНИ ТРОШКОВИ: Како се у СББ обрачунава порез?

Foto: Printscreen

Tendencija da se Telekom prestavi kao gubitaško preduzeće, koje se rasipa novcem građana i grca u dugovima, iako svi zvanični dokumenti pokazuju upravo suprotno, dolazi iz samo jednog razloga a to je neminovno jačanje Telekoma na svim tržištima.

U nastavku možete videti neke od šema na osnovu kojih SBB uspeva da uplati manje novca u budžet Republike Srbije nego što bi to realno trebalo.

Prihodi kompanije koja posluje u "monopolskim" uslovima Telekoma, u 2019. su bili čak 235 miliona evra a u 2020, godini pandemije, su porasli za milion evra. Ovde uočavamo da za razliku od 2000-ih godina, kako je jednom rekao Dragan Đilas, u našoj zemlji danas očigledno postoje ljudi koji mogu da izračunaju koliko je 20% od nekog broja. Pa tako poslovnim rashodima, kojima privredno društvo optimizuje poreze u minimalnom iznosu od 80.000.000 evra, a što su rashodi koji nisu realni, budžet Republike Srbije biva oštećen za minimum 4 miliona evra na godišnjem nivou. Oni ovim mahinacijama i predstavljanjem nerealnih troškova umanjuju poresku osnovicu, na osnovu koje se obračunava porez na dobit. Neki od poslovnih rashoda predstavljaju stavke poput reemitovanja programa, trošak amortizacije opreme ili poslovnih rashoda (povezana lica), što je posebno zanimljivo.

U revizorskom izveštaju navodi se da su u 2020. godini konstatovane dugoročne obaveze prema povezanim pravnim licima u iznosu od čak 295 miliona evra! Jedno od povezanih pravnih lica iz inostranstva je, gle čuda, United Group B.V. Holandija, od kojih je SBB uzeo dugoročni kredit na koji plaća kamatu. Da, dobro ste razumeli – SBB, u vlasništvu United grupe, pozajmljuje novac od United Group B.V. Holandija i na to uzima kamatu. Uz to, glavnica kredita je u fazi mirovanja (grejs period), što znači da se na kredit plaća pun iznos kamate. I sada bi običan čovek pomislio – firma sama sebi pozajmljuje novac i na to uzima kamatu, I to u punom iznosu.

Neplaćanjem glavnice kredita, stiču se uslovi za knjiženje kamata u punom iznosu i automatski se smanjuje ukupna dobit, a sledeći logičan korak je da je i porez na tu dobit manji. Tako je United grupa smislila da na ovaj način ošteti državu Srbiju. Tako su, recimo 2018. godine, prema revizorskom izveštaju, finansijski rashodi (kamate) bili 18.200.000 evra, 2019. 17 miliona, a prošle godine 15 miliona evra. Da pojasnimo, United grupa pozajmi sama sebi novac, na to plaća kamatu od nekoliko miliona evra i za toliko umanji osnovicu za obračunavanje poreza na dobit u Srbiji.

I tako dolazimo do dela revizorskog izveštaja gde apsolutno dominira poslovni rashod prema povezanom pravnom licu United Media AG Švajcarska. Poznata lica širom Evrope, potpuno otvorena za saradnju, zaista zvuči idilično… Najveća idila desila se upravo prošle godine, kada je iznos poslovnih rashoda prema povezanim pravnim licima iznosio neverovatnih 44 miliona evra, što u dinarima iznosi 5,2 milijarde. Ovde treba napomenuti da su revizori zaključili da se kompanije SBB zaista vodi onom parolom da svakoga dana budu barem malo bolji nego juče. Tako oni u svom izveštaju kažu da ova stavka u njihovim poslovnim knjigama iz godine u godinu raste i da je samo u odnosu na 2019. godinu razlika prošle godine bila 4,3 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VLADIMIR ORLIĆ: Dnevničke beleške tajkuna Đilasa