ZBOG ŠTETE OD 500.000 EVRA: Opština Tivat podnela krivičnu prijavu protiv Svetlane Đikanović

V. V.

02. 12. 2021. u 23:51

KRIVIČNU prijavu protiv Svetlane Đikanović i njenih saradnika podneće Opština Tivat zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje, zbog čega je tokom četiri godine Opštini Tivat i opštinskom Komunalnom preduzeću nanesena šteta od preko pola miliona evra, saopštio je na konferenciji za novinare predsednik tivatske Opštine Željko Komnenović.

ЗБОГ ШТЕТЕ ОД 500.000 ЕВРА: Општина Тиват поднела кривичну пријаву против Светлане Ђикановић

Foto V. V.

Pravda i rasvetljavanje nezakonitih radnji prema Komnenovićevim rečima u fokusu lokalne uprave su nakon finansijske konsolidacije.

– Zbog toga želimo da podelimo informacije o podizanju krivične prijave zbog krivičnog dela kriminalno udruživanje u sticaju sa produženim krivičnim delima zloupotrebe službenog položaja i krivičnim delom prevare – objasnio je Komnenović i dodao da je ovo možda "krunski dokaz načina kako je hobotnica DPS režima isisavala novac iz državnog budžeta i kako su lokalna preduzeća, u ovom slučaju Komunalno, uvezivana u određene projekte koji su bili nelegalni".

Prema njegovim rečima interna revizija pronašla je ugovore koji se odnose na zapošljavanje u ovom preduzeću a preko Omladinske zadruge, nevladine organizacije, koja je u kontinuitetu obavljala taj posao u periodu od 2016. do 2020. godine.

– Vlasnik Omladinske zadruge je osumnjičena Svetlana Đikanović koja je bila i predsednik UO Komunalnog preduzeća, istovremeno i zaposlena u Opštini Tivat. Tako je Omladinskoj zadruzi iz budžeta ovog preduzeća tokom četiri godine preneto preko pola miliona EVra – naveo je Komnenović.

Po osnovu provizije od tog iznosa zadruzi je išlo između 22 i 25 odsto,što znači da je Omladinska zadruga od ovih pola miliona evra više uzimala za sebe nego radnici koji su bili angažovani za određene poslove. Opština je, kaže Komnenović, naložila da se raskine ugovor sa Omladinskom zadrugom, a svi radnici koji su zapošljavani nezakonito, sada su angažovani preko konkursa i na određeno vreme.

Prijava protiv Svetlane Đikanović biće upućena specijalnom državnom tužiocu a ukoliko on ne pokrene proceduru, Opština Tivat će sama pokrenuti utvrđivanje odgovornosti i preduzeće krivično gonjenje – poručio je Komnenović. On je ocenio i da je upravo ovo način na koji je DPS upravljao Tivtom proteklih 30 godina, sprečavao da grad ide napred i urušavo integritet i Komunalnog preduzeća i Opštine.

Advokat Predrag Savić objasnio je da je štetne posledice i nezakonit rad prijavljene grupe otkrila opštinska Služba za unutrašnju reviziju na osnovu ugovora koji nije pravno valjan i na osnovu nezakonitih isplata. Naveo je da ne postoje zahtevi društva za angažovanje lica u kojima bi se znalo za koje poslove se angažuju, na koji period I koliki je ugovoreni iznos plaćanja. Takođe ugovorom nije definisana provizija koja se plaća Omladinskoj zadruzi a ona koja je fakturisana kreće se od 22 do 25 odsto premda nije poznato na osnovu čega je utvrđena. Imena lica na evidenciji ne slažu se sa imenima lica koja su isplaćivana.Angažovani radnici nemaju definisan status u Crnoj Gori pa su isplate pisane na neka druga imena.

– Lica angažovana preko Omladinske zadruge Tivat, radila su i po 12 meseci, mada je zakonski samo 120 dana godišnje. Privremeni i povremeni poslovi vremenski su ograničeni, a nakon isteka zakonskog roka primenjuje se posebna procedura, objasnio je Savić.

Podnošenje krivičnih prijava po osnovu svih utvrđenih nepravilnosti koje budu otkrivene, biće nastavljeno, najavili su iz tivatske lokalne uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja