PETKOVIĆ RAZGOVARAO SA BOCAN-HARČENKOM: Direktor Kancelarije za KiM upoznao ruskog ambasadora sa tokom pregovora u Prištini

D.Z ečević

14. 09. 2021. u 20:44

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i poslednjom rundom razgovora, održanom prošle nedelje u Briselu.

ПЕТКОВИЋ РАЗГОВАРАО СА БОЦАН-ХАРЧЕНКОМ: Директор Канцеларије за КиМ упознао руског амбасадора са током преговора у Приштини

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je istakao da je posle svakog sastanka u Briselu sve manje razloga za optimizam, s obzirom na činjenicu da je prištinska delegacija i ovoga puta pokazala da je dijalog ne interesuje. Petković je naglasio da su najveće žrtve takve politike Prištine Srbi na Kosovu i Metohiji, čiji je položaj iz dana u dan sve teži, jer se svakodnevno suočavaju sa napadima, pretnjama i porukama mržnje.

- Besnik Bislimi je bežao od svih tema koje su bile pokrenute, od teme ZSO, energetike, pravosuđa, do tema slobode kretanja i registarskih tablica i jedini pomak je napravljen po pitanju nestalih i u činjenici da je Priština konačno priznala postojanje arhiva tzv OVK, kao i u pristanku na njihovo otvaranje - naglasio je dr Petar Petković.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

On je izrazio uverenje da će otvaranje arhiva tzv. OVK pomoći da se uspostave trajni mehanizmi i sprovedu konkretne akcije koje će dovesti do rešavanja ovog civilizacijskog pitanja, koje mora biti lišeno svake moguće politizacije. U tom kontekstu Petković je podsetio da je Beograd do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, istakavši da Priština do sada nije odgovorila na zahteve Beograda za pretragom devet lokacija.

- Beograd će i pored kontinuirane opstrukcije Prištine ostati dosledno opredeljen za dijalog, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja svih otvorenih pitanja, pri čemu je neophodno da Priština prestane da negira sve što je do sada dogovoreno, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština - zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠOJGU: Municija s uranijumom narušiće zdravlje ukrajinskih vojnika, kao na KiM 1999. godine