MANASTIR UPISAN NA DRŽAVU: Odbornici traže da nepriznata CPC ima pravo pristupa ovoj svetinji

V. K.

14. 09. 2021. u 20:02

VLADA Crne Gore naložila je Upravi za katastar i državnu imovinu da se bez odlaganja Cetinjski manastir prenese u državno vlasništvo.

МАНАСТИР УПИСАН НА ДРЖАВУ: Одборници траже да непризната ЦПЦ има право приступа овој светињи

Foto D. Milovanović

Uprava je odmah postupila po zaključku Vlade i upisala zabranu otuđenja na sve objekte i parcele koje koristi manastir Svetog Petra Cetinjskog.

Ovo je prethodilo jučerašnjem zasedanju Skupštine crnogorske prestonice, koja je razmatrala zahtev komita da se vlasništvo nad Cetinjskim manastirom pripiše Gradu i omogući da ga koristi nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva. Inače, hram koji je podigao Ivan Crnojević do sada je bio upisan kao vlasništvo Opštine Cetinje, jer nije sprovedena odluka države doneta 2005. godine.

Foto: Arhiva

O zahtevu se samo raspravljalo, ali će se glasati tek u petak. Odbornicima su pročitani zaključci koje su prethodno usaglasili DPS, SDP, SD i URA. Njima se, između ostalog, podržava inicijativa za omogućavanje ravnopravnosti u korišćenju Cetinjskog manastira svim pravoslavnim vernicima i slobodnog vršenja verskih obreda svim pravoslavnim verskim zajednicama u Crnoj Gori. Navedeno je i da smatraju da aktuelna državna vlast sprovodi aktivnosti kojima se onemogućava delovanje takozvane CPC. Pozvali su predstavnike međunarodnih organizacija, institucije i NVO da doprinesu ostvarivanju i zaštiti ugroženih prava i sloboda građana Crne Gore, kao i utvrđivanju odgovornosti za postupanje državnih institutcija suprotno međunarodnim dokumentima i standardima.

Uoči početka sednice Skupštine prestonice došlo je do incidenta, kada je nekoliko komita najpre verbalno napalo odbornika cetinjskog URA Slavka Jankovića, a potom mu je jedan od njih uputio oštre pretnje:

- Izdajico! Izdao si Cetinje, Crnu Goru! Ja ću ti kazati kad se vidimo. Šta ste napravili Cetinjanima? Što niste došli helikoptetom na sednicu?

Na samoj sednici vrilo je od mržnje prema srpskom narodu i SPC. Tako je Milan Janković, odbornik DPS, bivši gradonačelnik Cetinja, vređao premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića:

Foto V. K.

- Dritane, sram te bilo, mrtvi ti se otac prevrće u grobu! Krivokapiću, sram i tebe bilo! Katunjani su te se odrekli davno jer su oni ginuli za Crnu Goru, a ti srbuješ. Nisi priznao Crnogorsku pravoslavnu crkvu, stidi se, a pozivaš se na Crnogorce. Nije kriva policija, "srbijanski pop" Joanikije trebalo je da odustane od Cetinja. Manastir je državni, cetinjski.

Mržnja prema Srbima nije bila prisutna samo u skupštinskoj sali prestonice. Reporter "Novosti" se uverio da je ona još veća nego što je bila u vreme incidenata tokom ustoličenja mitropolita Joanikija!

- Odakle ovoliko posrbica. E neće nam se šetati Cetinjem. Ne zaboravite da je svaki Crnogorac ratnik u genima! Niđe više bez oružja - kaže naš sagovornik, dok mu "saborac" kratko dobacuje:

- Ni ja, bez motorne testere!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a