ZAPADU SMETA MLADIĆ, ĆUTE NA "ŽUTU KUĆU": I incidenti na utakmici u Novom Pazaru dokazali dvostruke aršine Brisela i Vašingtona

D. MILINKOVIĆ

12. 08. 2021. u 09:00

DA vrednosti u koje se Brisel i Vašington "kunu", poput etničke i verske tolerancije i suživota različitih naroda, u slučaju Srbije važe polovično, još jednom se pokazalo na primeru nedavne fudbalske utakmice u Novom Pazaru.

ЗАПАДУ СМЕТА МЛАДИЋ, ЋУТЕ НА ЖУТУ КУЋУ: И инциденти на утакмици у Новом Пазару доказали двоструке аршине Брисела и Вашингтона

Stejt department / Arhiva

Umesto da smire strasti i opomenu obe strane zbog dizanja nacionalističkih tenzija, iz EU i SAD su praktično dolili ulje na vatru, osuđujući samo povike koji su se čuli sa jedne, "srpske" strane tribine.

Tako je za Stejt department i briselsku administraciju bilo sporno jedino, kako su naveli, "veličanje ratnih zločinaca i genocida", aludirajući na skandiranje navijača Partizana haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivanje "Nož, žica, Srebrenica". Ni rečju nisu spomenuti "odgovori" navijača Novog Pazara, koji su se pozivali na Nasera Orića, veličali "žutu kuću" i rušili ustavni poredak poručujući da je "Kosovo pored Srbije".

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez čak je istakla da je "revizionizam i poricanje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima":

- Potrebno je odati počast žrtvama prošlih sukoba i promovisati demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu.

Iza reakcije EU i SAD na dešavanja u Novom Pazaru, po Srđanu Graovcu, iz Centra za društvenu stabilnost, ne stoji želja da se promovišu pravda i pomirenje, već se iza svega kriju neki drugi, mnogo opasniji motivi:

- Sve što rade pojedini zapadni centri moći, rade iz suštog političkog interesa. U ovom slučaju, treba sprečiti približavanje Bošnjaka i Srba, jer ako postoji animozitet između ta dva naroda - čiji su dobri odnosi, kako je i sam predsednik Aleksandar Vučić u više navrata govorio, stub mira i stabilnosti regiona - Zapad će lakše kontrolisati Balkan. Hoće da drže i fitilj i šibice nekog eventualnog novog požara na novim prostorima.

Graovac objašnjava za "Novosti" da je Zapad posebno zabolelo to što su i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, prihvatili Vučićevu inicijativu da se Balkan vrati balkanskim narodima:

- Zapad koristi svaku priliku da spreči približavanje Srba i Bošnjaka, kako bi i dalje krojio sudbinu Balkana. Potenciranje teme Srebrenice prethodne i ove godine jasno pokazuje tendenciju da se u bošnjačkoj političkoj eliti, a pre svega u bošnjačkom narodu što više ojača animozitet prema Srbiji i Srbima. Zato i Valentin Incko kad odlazi iz BiH čini taj potez kojim će trajno narušiti odnose između Srba i Bošnjaka, jer je svestan da time radi u korist onih koji sprečavaju to približavanje. Ubeđen sam da i ono što se desilo na utakmici u Novom Pazaru nije bilo slučajno.

Mišel Zubenica, iz Centra za međunarodnu javnu politiku, kaže nam da je ono što se dešavalo u Novom Pazaru unutrašnje pitanje Srbije i ne vidi zašto bi se bilo ko u to mešao:

- Ako je neko uradio nešto što nije u skladu sa sportskim ponašanjem, ako je bilo vređanja na nacionalnoj osnovi, za to treba da snosi posledice. Država treba da pokaže da je sposobna da se obračuna sa tim na sportskim terenima. U Srbiji žive razni narodi, i s obzirom na nedavnu prošlost, veoma je važno da se nacionalizam sa tribina suzbije na startu i spreči da dodatno podgreje atmosferu u društvu. Srbija jeste partner EU i treba da sarađuje sa Briselom na raznim poljima, pogotovo u okviru evointegracija naše zemlje, ali naša država je suverena i samostalna i određena pitanja treba sama da rešava, bez bilo čijeg uplitanja sa strane.

VIOLINO LICEMERJE

LICEMERJE zapadnih zvaničnika, kada je reč o politici i odnosu prema Srbiji, pokazala je i nemačka političarka Viola fon Kramon, koja inače održava jake veze sa delom srpske opozicije. Umesto da kao izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo osudi to što je samo od početka godine bilo više od 90 napada na Srbe, njihovu imovinu i svetinje SPC u pokrajini, ona se bavi - ekološkim problemima u Srbiji.

Poslanica Zelenih u EP, koja je u poseti Beogradu, najpre je obišla deponiju u Vinči, baš u danu kada su u Novom Brdu Albanci pretukli srpskog mladića, i kritikovala srpske vlasti zbog požara, a zatim se fotografisala i u Beogradu na vodi. To je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama, gde su se mogli čuti komentari da mentorka pokreta "Ne davimo Beograd" i Nebojše Zelenovića, a uz to i lobistkinja za nezavisnost Kosova, obilazi najlepši deo Beograda, iako "njeni puleni protiv ovog projekta godinama vode hajku".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna