SERVER OPTIMISTIČAN O PREGOVORIMA: Beograd i Priština će postići rešenje, ali mnogima se njegov stav neće dopasti

Tanjug

16. 06. 2021. u 00:13

PROFESOR na vašingtonskom Univerzitetu DŽons Hopkins Danijel Server uveren je da će do sporazuma između Beograda i Prištine doći, ali smatra da se to neće dogoditi u narednim mesecima.

СЕРВЕР ОПТИМИСТИЧАН О ПРЕГОВОРИМА: Београд и Приштина ће постићи решење, али многима се његов став неће допасти

Foto: Printscreen/Jutjub

On je u intervjuu za Glas Amerike ocenio da je današnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pozitivan signal, ali je mišljenja da nije dobro to što, kako je rekao, "imaju potrebu da jedan o drugom govore u negativnom konktekstu".

Podseća da je Vučić jasno stavio do znanja da nije spreman da preduzme, kako se izrazio, "odvažne korake poput priznavanja nezavisnosti Kosova" pre narednih predsedničkih izbora u Srbiji.

 - Kada je reč o Kurtiju, tu postoji nekoliko pitanja. Šta može da očekuje da će dobiti iz svega ovoga. Postaviće to pitanje i na njega će tražiti adekvatan odgovor - rekao je Server.

Iako je uveren da će do rešenja doći, Server smatra da je pre toga potrebno da se dogodi mnoštvo stvari, pri čemu posebno misli na "priznanje Beograda da je izgubio suverenitet nad Kosovom".

- Ne očekujem da će ikada više Beograd upravljati Kosovom. O tome nema govora, ali mislim da mogu biti prijateljske zemlje i nadam se tome. Nema smisla da se diplomatski ili vojno sukobljavaju - uverava Server.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)