BAJDEN SE OGLASIO NAKON PRESUDE MLADIĆU: Ovo je istorijska odluka - svalio krivicu na Srbe, pa govori o miru

Novosti online

08. 06. 2021. u 17:35

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden oglasio se danas nakon potvrđene doživotne kazne generalu Ratku Mladiću.

БАЈДЕН СЕ ОГЛАСИО НАКОН ПРЕСУДЕ МЛАДИЋУ: Ово је историјска одлука - свалио кривицу на Србе, па говори о миру

Foto: Jerry Lampen/Pool via AP/AP Photo/Susan Walsh

- Pre gotovo dvadeset šest godina, Ratko Mladić naredio je pogubljenje po prekom postupku oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dečaka u Srebrenici. Takođe je vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva i bio je odgovoran za mnoge druge zločine - govorio je Bajden o navodnih zločinima za koje Zapad tereti generala.

On tvrdi da ova istorijska presuda pokazuje da će oni koji čine "stravične zločine biti odgovorni".

- Takođe pojačava našu zajedničku odlučnost da sprečimo da se buduća zverstva počine bilo gde u svetu - navodi Bajden u reakciji na presudu.

Kako je naveo Bajden, pravda i pomirenje su temelj mira za stabilnost.

- Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu tribunala UN-a tokom protekle dve decenije na slučajevima vezanim za sukob na Balkanu i svima onima čija je posvećenost omogućila ovu presudu.

Pravda i pomirenje temelj su mira i stabilnosti za budućnost, a današnja odluka takođe je važna potvrda da je to moguće. Iskreno se nadam da će lideri u regionu poštovati ovu presudu i pojačati njen značaj za vladavinu zakona, kazao je Bajden.

- Moje današnje misli su sa svim preživelim porodicama mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utehu svima koji tuguju - zaključio je predsednik SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)