Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u Parizu priredili đački recital u čast Svetog Save (FOTO)

Novosti Online / G. ČVOROVIĆ

28. 01. 2020. u 15:41

Đaci i nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku u pariskom regionu priredili su na Svetog Savu veliki recital u Kulturnom centru Srbije

Ученици Допунске школе на српском језику у Паризу приредили ђачки рецитал у част Светог Саве (ФОТО)

Foto: G. Čvorović

Od stalnog dopisnika: PARIZ


ĐACI i nastavnici Dopunske škole na srpskom jeziku u pariskom regionu u organizaciji Ministarstva prosvete priredili su na Svetog Savu veliki recital u Kulturnom centru Srbije. Izvodili su skečeve, recitacije, dramske tekstove, a neki su bili kostimirani u odeću iz te epohe.


Na priredbi je istaknuta važnost da se maternji jezik neguje daleko od matice, što su naši mališani i njihovi učitelji pokazali da uspešno čine. Đaci su u programu izvodili i recitacije koje su sami pisali.


Između ostalih, pozdravio ih je i pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Rastko Janković. Tom prilikom, svim đacima su podeljene knjige i udžbenici.


Našim učenicima u celoj Francuskoj namenjena je i mapa pod nazivom "Srbija kroz prostor i vreme", autora Verice Mihajlović, iz koje će moći mnogo da nauče o zemlji svog porekla.Najuspešnijim učenicima su podeljene i diplome za učešće na prvom konkursu za najbolji amblem dopunske škole. Učestvovali su đaci iz svih škola u Francuskoj, od Pariza, preko Liona, do Kolmara, Strazbura i Nansija, a poslato je 108 radova. Pobednici su braća Andrija i Matija Stanković, a još 11 radova je pohvaljeno za kreativnost i originalnost.Četvrti po redu Svetoavski dani Dopunske škole u Parizu trajali su nekoliko dana, započeli su đačkim nastupom u rezidenciji ambasadora u petak, a završili se u ponedeljak uveče priredbom u Kulturnom centru.


Učestvovala su deca koja pohađaju nastavu u svim pariskim školskim centrima i nastavnim mestima u Parizu i okolini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije