Penzionisani hrvatski generali brane USTAŠLUK: Smrt fašizmu, sloboda narodu - neustavan?

J. KERBLER

utorak, 09. 06. 2020. u 08:15

Пензионисани хрватски генерали бране УСТАШЛУК: Смрт фашизму, слобода народу - неуставан?

Jasenovac, najjezivije mesto stradanja Srba u NDH

Penzionisani generali hrvatske vojske komentarišu "žrtve rata"
Od stalnog dopisnika Zagreb

GRUPA koju čini 16 penzionisanih hrvatskih generala uputila je javno pismo u kojem upozorava na to da se političari ne odnose prema žrtvama Drugog svetskog rata i komunističkog sistema onako kako priliči, a povod za njihovo oglašavanje su nedavna događanja u vezi sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Naime, generali su komentarisali sudske odluke povodom ovog pokliča u pesmi "Bojna Čavoglave" pevača Marka Perkovića Tompsona. Za potpisnike pisma to je udarna pesma iz domovinskog rata, "koja je na početku velikosrpske, jugokomunističke agresije hrabrila goloruke branitelje". Sada generalima smeta što se odmah nakon odluke Visokog prekršajnog suda, koji je legalizovao ustaški pozdrav, oglasio Ustavni sud, tvrdeći da je protivustavno isticanje fašističkih i ustaških simbola, među kojima je i pozdrav "Za dom spremni".

Generali se pitaju zbog čega se i pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu" ne proglasi protivustavnim, jer poziva na ubijanje.

U dugačkom pismu oni tvrde da se nikada niko nije izvinio za zločine počinjene u komunizmu, te nabrajaju mnogobrojne jame gde su bačene žrtve, od Slovenije, preko BiH i Srbije, do Makedonije. Bivšu državu i sistem u Jugoslaviji nazivaju zločinačkim, a izražavaju čuđenje što do izvinjenja za žrtve komunizma nije došlo u demokratskoj Hrvatskoj. Tako i stradanja ljudi u Jasenovcu upoređuju s mestima gde su pogubljeni ostaci ustaške vojske i tvrde da se ni do danas nisu istražili zločini, "bez obzira na to da li je reč o crvenima ili crnima".

- Bilo bi zanimljivo upitati taj sud da li je pozdrav "Smrt fašizmu, sloboda narodu", koji u svojoj naravi poziva na ubijanje, protivustavan, i da li je, možda, sličan ili isti kao fašistički, nacistički, budući da su pod tim pozdravom počinjeni silni zločini nad nevinim ljudima - navodi se u pismu 16 penzionisanih generala.

Ustaški poklič na tabli HOS

Oni kritikuju političke garniture koje su nasledile Tuđmana na kormilu države da su ponovno otkopale rovove, pune žara i zanosa u traženju "ustaških zmija". Poruka generala je da neće da nasedaju na ustaške, kosovske, udbaške, partizanske i druge antihrvatske priče.

Patent na poklič

POSLANIKU SDP-a u Saboru Peđi Grbinu stigao je račun na 100.000 kuna jer ga tuži izvesni Tomislav Dragum zbog spominjanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je od 7. maja njegovo vlasništvo i vlasništvo Hrvatskog uljudbenog pokreta. Navodno ga je Dragun - zaštitio. Inače, Dragun ima dugu istoriju tužakanja, a i sam je osuđen na četvorogodišnju kaznu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

iz glave

10.06.2020. 08:15

не би им ја бранио да се понашају у свој својој раскоши, пре ће исијати и нестати, већи проблем смо ми који и данас немамо прави одговор на њихово понашање и дела

pereee

10.06.2020. 13:50

Dok srbi jos pevaju jugoslovensku himnu i dali bi prvorodjeno dete da se tito vrati!