Nesvakidašnja scena na magistrali od Andrijevice do Berana.

Držljavljanin Austrije, Milija Asanović, koji je pre dva meseca po običaju došao u rodni kraj u Andrijevicu, neplaniramo je ostao u Vasojevićima.

- Do daljeg, kaže, ne znajući ni sam do kada će potrajati litije za odbranu SPC, njenih svetinja i vere proavoslavne.
    
Na jednu od njih danas se zaputio kao njegovi preci, na dobrom doratu, u crnogorskom svečanom odelu, sa barjakom crkvenim u rukama. Kao što je red, konja mu je vodio mlađani junak. Milija je ovacijama dočekivan u selima kroz koja je prolazio, a potom i u Beranama, odakle je 25.000 ljudi krenulo prema svetinji Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi.

- Zovu me prijatelji, zemljaci, ne veruju u bezumlje glavara. Je li moguće da su krenuli na crkvu državotvornu? Je li istina da su nasledili rušitelje Njegoševog poslednjeg prebivališta na Lovćenu, da hule na zavete Petrovića, gaze po caru junaku Kralju Nikoli, pljuju naadelo serdara Janka Vukotića? Zovu i ne veruju, kada kažem da je istina. Ostajem ovde, do pobede naroda...Koliko god trajalo, zborio je u nedelju Mileta, kome su Andrijevičani nedavno priredili pakost svojstvenu do sada samo zlim ljudima koji su dolazili sa strane i donosili nevolje Vasojevićima. Pod okriljem noći neko je na više stubova elektro mreže zalepio poster-fotomontaažu nagog Milete, koji je od policije zatražio otkrivanje počinilaca, odnosno nalogodavacaa, jer, mesto je malo, sve se zna...- Zasmetalo im je što sam svoj automobil dao za organizaciju litije. Jesam, daću koliko god treba, kao što sam i davao ovde kada je pomoć bila potrebna. Znaju to Andrijevičani, e, sada je druga stvar što je neko prodao veru za večeru, kaže Mileta...