Rahim Ademi, penzionisani general Hrvatske vojske, razočaran je i uvređen filmom i serijom "General", koja je posvećena ratu u Hrvatskoj i poznatom generalu Anti Gotovini, ocenivši da je reč o "sramnom falsifikatu".

"Sramni falsifikat", rekao je Ademi za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Film "General" otvorio je prošlogodišnji Festival filma u Puli i sudeći prema kritikama nije se proslavio.

Ademi je, navodi se, jedan od ključnih ljudi u ratu koji je biio "desna ruka" komandanta Gotovine.

Iznoseći oštre kritike na račun ovog ostvarenja, Ademi je rekao da je gledao samo poslednju epizodu serije i da su mu se u međuvremenu javljali sa svih strana prijatelji i ratni saborci, koji su mu rekli da ne mogu da veruju da je sve to napravljeno na tako "iskrivljenoj stvarnosti".

Iako je, kako kaže, imao veoma važnu ulogu u ratu u Hrvatskoj, u filmu "General" je predstavljen kao anonimni poručnik.

"U filmu sam predstavljen kao anonimni poručnik čija je verenica trudna i koji planira da se oženi", rekao je Ademi.

Prema njegovim rečima, u tom ostvarenju je ratna istina postala laž, a laž istina.

Za to, dodao je, ne smatra krivim samo reditelja Antuna Vrdoljaka.

Inače, Ademi (66) rođen je u selu Karač, kod Vučitrna, diplomac je Jugoslovenske vojne akademije u Beogradu, sada živi u Rogoznici kod Šibenika, Hrvatska, oženjen je i ima dvoje dece.

U bivšoj SFRJ bio je deo MUP-a, nakon čega se pridružio hrvatskim snagama u borbi za nezavisnost. Komandovao vojnim jedinicama na području Sinja, operacijama Medački džep i Oluja.

Haški tribunal ga je 2001. otužio za zlocine nad hrvatskim Srbima u Medačkom džepu, ali je u novembru 2005. taj njegov slučaj, zajedno sa slučajem Mirka Norac, prepušten hrvatskom pravosuđu. Poslednjeg dana maja 2008. Županijski sud u Zagrebu oslobodio ga je odgovornosti za zločine počinjene nad srpskim zarobljenicima, što je dve godine kasnije potvrdio i Vrhovni sud Hrvatske.

Iako oslobođen odgovornosti, Ademi je podneo tužbu protiv države Hrvatske i zatražio kompenzaciju od 130.000 evra za sedam meseci koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala.

Bio je u izbornom štabu u predsedničkoj kampanji koju je vodio bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.