Osumnjičeni za državni udar svedočio u Podgorici: Ukinuta poternica za Izraelcem Joramom Frigom

S. Đ.

utorak, 21. 01. 2020. u 21:59

Осумњичени за државни удар сведочио у Подгорици: Укинута потерница за Израелцем Јорамом Фригом

Joram Frig

Tužilaštvo je u januaru prošle godine proširilo istragu protiv bivšeg operativca CIA Džozefa Asada i još osam osoba

NA predlog Specijalnog državnog tužilaštva, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici ukinuo je međunarodnu poternicu raspisanu za državljaninom Izraela Joramom Frigom (53), osumnjičenim za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, nakon što je on, navodno, pre dva dana u pratnji advokata došao u Crnu Goru i dao iskaz u SDT-u.

Frig je, navodi se, potvrdio da je na poziv bivšeg operativca CIA Džozefa Asada došao u Crnu Goru. Frig je saslušavan više sati i opširno je svedočio o dolasku u Crnu Goru, ne sporeći da je doneo kontradiverzioni aparat u Podgoricu kojim se sprečava prisluškivanje. Nije, međutim, negirao da se isti aparat može koristiti i za mere elektronskog nadzora.

Tvrdio je i da nije imao informacije da se iza organizacije okupljanja oktobra 2016. krije priprema terorističke akcije. Dok je boravio u Podgorici, prema njegovom kazivanju, prevozile su ga osobe bliske Demokratskom frontu, aktivisti te političke grupacije.

S druge strane iz DF su pozvali glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da "stisne petlju" i javno objavi iskaz osumnjičenog Jorama Friga i da "objasni crnogorskoj javnosti kako je moguće da osumnjičeni za državni udar Joram Frig, za kojim je raspisana crvena Interpolova poternica, i određen mu pritvor, dođe u Podgoricu a da ne bude sproveden u istražni zatvor i da mu nije određen pritvor". Iz DF optužuju Katnića da "kršeći sve važeće zakone i zloupotrebljavajući službeni položaj pokušava prinudama da oživi pokojni državni udar".


Pročitajte i:Katnić oružje nabavljao od OVK: Evo za šta se još tereti crnogorski specijalni tužilacTužilaštvo je u januaru prošle godine proširilo istragu protiv bivšeg operativca CIA Džozefa Asada i još osam osoba zbog osnovane sumnje da su bili deo logističke mreže koja je u više navrata u Crnoj Gori pružila bezbednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar 2016. Među ovim osobama su i Joram Frig, četvorica bivših službenika FBI, Mateos Konstantinu i dvojica Iračana.