Milijardu dali za privredu: Investiciono-razvojni fond obeležio deceniju rada

Z. Z.

14. 12. 2019. u 00:20

Милијарду дали за привреду: Инвестиционо-развојни фонд обележио  деценију рада

Pilići iz Bijelog Polja Foto Sajt IRF

Otvorili smo i sačuvali 16.000 radnih mesta, rekao je Vukčević

ZA deceniju rada Investiciono - razvojni fond plasirao je milijardu evra. Samo u poslednje tri godine 600 miliona, saopšteno je na obeležavanju jubileja ove institucije. Istaknuto je da je na taj način otvoreno i sačuvano 16.000 radnih mesta. Najavljeni su i novi programi, ali i opredeljenje Vlade da bude, kako je rekao premijer Duško Marković, još snažnija podrška Fondu zarad snažnijeg ekonomskog rasta i razvoja.

Podrška turizmu 300 miliona evra. Poljoprivredi 180 miliona. Toliko i za proizvodne delatnosti. Kreditne linije i za mlade, žene i početnike u biznisu. I to je samo deo novca koje je Fond opredelio za podršku brojnih projekata u minuloj deceniji rada.


PROČITAJTE JOŠ: Novi jak zemljotres kod Krita

- To je prva milijarda koja je obezbedila rast i razvoj crnogorske ekonomije. Osim toga, otvorili smo i sačuvali 16.000 radnih mesta - poručio je Zoran Vukčević, predsednik Odbora direktora IRF-a.

Jedan od ključnih uslova da se dobije zajam od Fonda je da potencijalni korisnik nema neizmirenih obaveza prema državi, odnosno izmirene poreze i doprinose.

- Imao sam dug prema državi. Kada su mi rekli kako mogu dobiti povoljan kredit za razvoj preduzeća, ali i nakon posete nemačke delegacije koja je objasnila koliko je važno plaćati obaveze, sva zaostala dugovanja sam izmirio - ispričao je Kadil Kurti, jedan od korisnika kredita Investiciono-razvojnog fonda. - Danas u saradnji sa IRF imam modernu proizvodnju, savremene mašine, nove pogone u Ulcinju.


Proizvodnja na domaćinstvu Jovića


Novac za podsticaj privrede Fond obezbeđuje iz kreditnih aranžmana sa Evropskom investicionom, ali i Bankom za razvoj, te Bankom Saveta Evrope. Podršku je u minulom periodu dala i Vlada - 100 miliona evra.

- U Vladi ćete imati snažnu i posvećenu podršku ne samo kroz strateške i razvojne politike, već i kroz napor da javna uprava bude efikasan servis za građane i privredu - poručio je premijer Duško Marković.


Mesni proizvodi sa Cetinja

DONACIJA


POVODOM deset godina rada IRF donirao je po 10.000 evra Fondaciji "Budi human", predškolskoj ustanovi "Duša Basakić" iz Bijelog Polja i fudbalskom klubu Breznica iz Pljevalja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije