AMERIČKA ambasada u BiH izrazila je zabrinutost zbog političkih stavova u deklaraciji SDA i vratila stranku Bakira Izetbegovića na "dejtonska podešavanja"! Iz Ambasade SAD su izrazli zabrinutost zbog određenih političkih stavova koji ne pomažu i izazivaju podele, a predstavljene su u nedavnoj deklaraciji SDA. - Ova vrsta retorike ne rešava svakodnevne probleme građana BiH, već dalje podstiče postojeće političke tenzije, poruka je iz Ambasade SAD.

Zbog Deklaracije SAD, koja je udar na integritet Republike Srpske, lideri stranaka iz RS odlaze kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije.

Nebojša Radmanović, potpredsednik SNSD, kaže za "Novosti" da je uvek dobro da koordinacija bilo kakvih aktivnosti iz Republike Srpske bude kod predsednika Srbije.

Pročitajte još - Opasan udar na "Dejton"

- Veoma je dobar potez što predsednik Srbije Aleksandar Vučić saziva lidere političkih partija iz RS na konsultacije u jednom kriznom trenutku. Ne kriznom za Republiku Srpsku, već kriznom za BiH gde se verovatno svesno ili nesvesno ta kriza može preneti iz Sarajeva u Banjaluku. Očekujem da pod koordinacijom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, dođe do približavanja stavova političara RS i zaštite interesa RS - ističe Radmanović.

On dalje kaže da iz SNSD kao najjače političke partije u RS traže jedinstvo na zaštiti interesa RS i očekuje iskorak u tom smislu posle sastanka kod predsednika Srbije

Kada se govori o osudi deklaracije SDA, koja je stigla iz Ambasade SAD u BiH, on kaže da su Amerikanci ključni kreatori Dejtonskog sporazuma uz druge velike sile, ali i Srbiju i Hrvatsku.

- Bilo je vreme da Amerikanci kažu da se stalno iz Sarajeva krši Dejtonski mirovni sporazum. Jasno je da sada deklaracija SDA ali i njihovi stavovi od osnivanja pa do danas idu u tom smeru. Uništavanje Dejtonskog sporazuma znači da nema ni BiH! Veliki se moraju zabrinuti - ističe Radmanović.

Pročitajte još - Izetbegović jasno krši "Dejton"

On dodaje da se teško vidi kraj krize na političkoj sceni u BiH, koja je izazvana potezima SDA.

- Kraj može biti i situacija da ponovo započne dogovaranje ključnih političkih faktora tri konstitutivna naroda. SNSD tu politiku nudi od početka, ali uvek stigne odgovor da Bošnjaci žele da vladaju celom BiH iz Sarajeva. To je nemoguće...

OSVETA

- VEĆ stižu poruke o osvetničkim potezima SDA, očekuje se pokretanje moje smene u Kolegijumu Doma naroda. Ovde nije smisao traženja partnera kako SDA smatra. Ne damo mi njima nikakvo pravo da oni traže partnera. SNSD ima pravo da kao pobednik izbora u RS učestvuje u sastavljanju vlasti na nivou BiH, a ne da nas SDA bira kao partnera - poručio je Radmanović (na slici).

foto D.Pozderović