POTPREDSEDNIK SNSD Nebojša Radmanović ocenio je da je deklaracija SDA dodatno iskomplikovala već komplikovanu situaciju u BiH i da je izlaz iz mnogih problema poštovanje "Dejtona". On je rekao da deklaracija SDA predstavlja jasno kršenje "Dejtona" i pokazuje da ova stranka nije imala nameru da formira Savet ministara.

- Oni su glavni krivci što godinu dana nemamo vlast na nivou BiH. Porazno je da legitimni predstavnici iz Republike Srpske nisu mogli biti izabrani u izvršnu vlast na nivou BiH zbog ovakvog stava SDA - zaključio je Radmanović.

On je istakao da će na sednici Glavnog odbora SNSD, koja će biti održana u Banjaluci, biti zauzeti jasni stavovi o ovom pitanju.

- SNSD se poziva na svoj početni stav, a to je poštovanje "Dejtona" i samo "Dejtona" jer on predstavlja izlaz iz mnogih problema u kojima se nalazi BiH - istakao je Radmanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, SNSD će nastaviti i sa sprovođenjem Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti.Mislim da za to imamo podršku i nekih drugih političkih partija - dodao je Radmanović.

Pročitajte još - Opasan udar na "Dejton"

On je rekao da SNSD traži vraćanje nadležnosti Srpske, kojih ima skoro 80, i da će se za ovo zatražiti podršku NS RS.

- Ukoliko ne bude prave želje za razgovor u BiH o vraćanju nadležnosti, moraće se preduzimati neke mere preko Narodne skupštine RS. Kao SNSD, ohrabrićemo našeg predsednika da traži sazivanje sednice NS RS na kojoj bi se razgovaralo o svemu tome - dodao je Radmanović.

On je pozvao političare u Srpskoj da budu jedinstveni u odbrani interesa RS.

- Vreme je da ponovo afirmišemo pravo na samoopredeljenje - poručio je Radmanović.

On je rekao da nakon usvajanja deklaracije SDA nije bilo prave reakcije međunarodne zajednice, te naglasio da je visoki predstavnik u BiH naneo ogromnu štetu BiH.

Pročitajte još - SDA uzalud udara na ime Srpske!

- Usvojena deklaracija predstavlja stav star 30 godina, dobro poznat svima. Mislili smo da će se vremenom i oni osavremeniti, ali oni su ostali u devedesetim godinama sa istim rigidnim stavovima, koji negiraju ravnopravnost naroda u BiH - istakao je Radmanović.

NEMA POVLAČENjA

NA pitanje novinara da li SNSD razmišnja o povlačenju iz institucija BiH, Radmanović je rekao da se ne mogu povući član Predsedništva BiH, ni poslanici jer ih je narod izabrao, nego izvršni organi, zbog čega to pitanje treba postaviti "izbornim gubitnicima koji su u Sarajevu i misle da će tamo sedeti još četiri godine, iako su u međuvremenu dva puta izgubili izbore".