DA glasine u Beranama brzo postanu stvarnost, videlo se nakon poslednje sednice Skupštine opštine, na kojoj je doneta Odluka o održavanju javnih grobalja, kapela i sahranjivanju na teritoriji ove lakalne uprave, kojom je JP "Komunalno" povereno da se osim o Srpskom pravoslavnom groblju, stara i o dva groblja na kojima se sahranjuju građani muslimanske veroispovesti.


PROČITAJTE JOŠ:
Milačić: NATO planira vojnu bazu na beranskom aerodromu

- Na toj sednici SO Berane, donesena je sramna odluka o oduzimanju vlasništva nad muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici i davanja u vlasništvo Komunalnom preduzeću Berane - izjavio je predsednik Medžlisa Islamske zajednice u Beranama Rifat Ličina, konstatujući da su se takvom odlukom ponovile ružne situacije iz prošlosti kada su imovina IZ i njene svetinje brutalno oduzimane i rušene. Mi u Islamskoj zajednici Berane smo mislili da su ove aveti prošlosti daleko iza nas, ali nas je odluka opštinskog parlamenta demantovala u tome. Posebno smo iznenađeni ponašanjem predsednika Opštine Dragoslava Šćekića. On je najbolje znao svu situaciju, obezbedio naše prisustvo sednici, mada je znao da nas dovodi pred svršen čin, a onda izašao iz sale upravo kad se raspravljalo o ovoj osetljivoj tački dnevnog reda.

Ličina kaže da IZ traži od države Crne Gore i kompletne crnogorske javnosti da zaštite njihova prava i najavljuje da će, kako kaže, "o ovom sramnom činu SO Berane obavestiti i sve međunarodne institucije, ambasade prisutne u Crnoj Gori i Evropsku uniju".

Dragoslav Šćekić


- Ne bih da govorim o neprimerenom rečniku Ličine. Mislim da je to izjavio pod pritiskom nedobronamernih ljudi, poznatih po sličnim akcijama - kaže Šćekić. - Lokalna uprava ima dobru saradnju sa IZ, to su i oni isticali i u svakom slučaju smo iznenađeni ovakvom neprimerenom reakcijom. Istine radi - ja niti glasam u SO, niti sam predlagač Odluke, koja se temelji na zakonu, tako da bi Ličina od koalicije kojoj pripada, koja ima vlast u Crnoj Gori trebalo da traži izmenu zakona, koji ćemo mi i tada poštovati. Sve dok važi ovaj zakon, mi ga se pridržavamo.

ZAKON ZA SVE ISTI

- Zakon o grobljima važi svuda na teritoriji Crne Gore, pa će tako biti sprovođen i u Beranama, svidelo se to nekome ili ne. Politikantstvu nema mesta ni na grobljima ni u zakonu - kaže direktor JP Komunalno, Savo Vučetić, koji ističe da je Islamska zajednica u Beranama, na "čudan način" uspela da 2008. godine upiše muslimansko groblje na svoje ime, ali da je to ispravljeno 2014. godine.


PROČITAJTE JOŠ:
Podgorica: Uhapšen bombaš

(NE)ZAHVALNOST

ŠĆEKIĆ ističe da je koalicija "Zdravo Berane" besplatno Islamskoj zajednici ustupila ekskluzivnu parcelu za novo muslimansko groblje!

- Ne tražimo zahvalnost, ali podsećamo i naglašavamo da mi sada moramo da eksproprišemo zemljište za novo pravoslavno groblje! Znači, moramo da damo novac da bi pravoslavci imali gde da se sahranjuju - kaže Dragoslav Šćekić, koji je jedini gradonačelnik u Crnoj Gori koji zajedno sa IZ u Beranama priređuje zajednički iftar povodom meseca ramazana.