U Boki više plovila

V. V.

sreda, 28. 08. 2019. u 06:57

У Боки више пловила
Od najavljenih 580 plovila za ovu godinu, tokom leta u Boku je uplovilo 350 kruzera. Stiglo je i između 15.000 i 20.000 jahti, kaže inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar

OD najavljenih 580 plovila za ovu godinu, tokom leta u Boku je uplovilo 350 kruzera. Stiglo je i između 15.000 i 20.000 jahti, kaže inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar, uz procenu da je to oko 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima, bilo je nekoliko incidentnih situacija sa povređenima, ali bez žrtava, a nautička sezona će potrajati do novembra jer je u najavi osim dolazaka kruzera još dosta prijavljenih maratona i regata.

Najčešći prekršaji koji su evidentirani ovoga leta bili su približavanje obali i nedozvoljena brzina.

- Brzina u Boki, bez obzira na to koje je plovilo u pitanju, iznosi 10 čvorova, a u tesnacima Verige i Kumbor šest čvorova. Plovila se ne smeju približavati obali u punoj brzini na udaljenosti od 200 metara - podseća Lompar.


PROČITAJTE JOŠ: CG: Zakinuto 10 odsto penzionera

Inspektori Lučke kapetanije Kotor do sada su izrekli oko 120 prekršajnih naloga, a Lompar navodi i da je kazna za približavanje obali 200 evra za fizičko i do 2.000 za pravno lice.

Lompar kaže i da od Uprave pomorske sigurnosti još očekuju instaliranje radara sa kamerama kako bi kontrola bila što efikasnija.

INSPEKTORI

PODRUČJE od ulaza u Boku do Platamuna, koje je u nadležnosti kotorske Lučke kapetanije, pokrivao je jedan inspektor i dva pomoćnika, a tokom leta su im na raspolaganju bila dva plovila. Izuzetnu saradnju i pomoć imaju od Plovne jedinice MUP-a. Po potrebi koriste i tri plovila Uprave pomorske sigurnosti, ali isključivo u "jačim" kontrolama i incidentnim situacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije