NE ZANIMA IH PORAST OBOLELIH OD KARCINOMA: Skupština Crne Gore odbila utvrđivanje posledica NATO zločina

Novosti online

16. 05. 2019. u 17:21

НЕ ЗАНИМА ИХ ПОРАСТ ОБОЛЕЛИХ ОД КАРЦИНОМА: Скупштина Црне Горе одбила утврђивање последица НАТО злочина

Skupština Crne Gore

Poslanici vladajuće koalicije u Crnoj Gori nisu prihvatili predlog da Skupština Crne Gore formira Komisiju za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana
Poslanici vladajuće koalicije u Crnoj Gori nisu prihvatili predlog da Skupština Crne Gore formira Komisiju za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana. Predlog je podržalo 14 poslanika opozicije, dok je 40 predstavnika vladajuće koalicije bilo protiv ili uzdržano.


Predsednik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović, koji je podneo taj predlog, kazao je da se iz moralnih razloga očekivalo da Parlament po automatizmu prihvati tu inicijativu, ali da se, nažalost, to nije desilo.


On je napomenuo da do sada nije sprovedeno nijedno ispitivanje koje bi potvrdilo ili opovrglo sumnje da je NATO bombardovanje ostavilo negativne posledice po zdravlje građana Crne Gore.


PROČITAJTE JOŠ: Poslanici traže da se ispitaju posledice NATO bombi u Crnoj Gori


„I nakon 20 godina nakon NATO agresije postoje dileme u vezi sa uticajem bombardovanja na zdravlje stanovništva“, naveo je Damjanović i dodao da je potrebno ispitati da li postoje veze između NATO bombi i porasta obolelih od karcinoma u Crnoj Gori, posebno na lokacijama gde su korišćene rakete sa osiromašenim uranijumom.


On je rekao da su to ispitale čak i neke NATO države, poput Italije koja je formirala parlamentarnu komisiju za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja na vojnike koji su učestvovali u vojnim operacijama.


Damjanović je istakao i da je Skupština Srbije prošle godine formirala sličan odbor koji ispituje činjenice u vezi sa bombardovanjem.


„S obzirom da je Crna Gora bombardovana na više lokacija i osiromašenim uranijumom, a imajući u vidu činjenice o porastu broja bolesti karcinoma u poslednjih 20 godina, smatramo da ima potrebe da se privremeni odbor pozabavi ovom problematikom i otkloni dileme“, kazao je Damjanović.


(sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije