Ugovoreni brak kao običaj ili trgovina?

M. SEKULOVIĆ

16. 05. 2019. u 18:55

Уговорени брак као обичај или трговина?

Maloletna mlada Foto Radio Berane,Naselje Talum

Istraživanje o maloletničkim venčanjima među Romima u Beranama. Ovako sklopljena zajednica, po zakonu nije krivično delo

SUDBINA mnogobrojnih devojčica koje žive u romskim i egipćanskim zajednicama gotovo da je od rođenja poznata. Po pravilu pre punoletstva će ući u ugovoreni brak, odnosno biće praktično prodata drugoj porodici. Sistem ostaje slep na kršenje osnovnih prava ovih devojčica, na njihovo pravo da se obrazuju i same donose najvažnije životne odluke. Država gotovo da nema nikakve podatke o tome šta se dešava. Zakoni ne poznaju brojna krivična dela koja proističu iz prakse koja se opravdava običajima i tradicijom. Nije teško ovu praksu okarakterisati čak kao trgovinu ljudima. Devojčicama se često gubi trag, najčešće u Nemačkoj. A kako tamo žive i šta sve preživljavaju niko ne zna.

Pročitajte još - PRISILNI BRAKOVI DEO DETINjSTVA: Rađaju decu i pre nego što odrastu

Ovo je suština rezultata do kojih su polugodišnjim istraživanjem teme maloletničkih brakova u romskoj populaciji u Beranama, došli novinari Radio Berana Milena Bubanja Obradović i Andrija Turčinović. Oni su imali priliku da se posvete ovoj tematici kroz projekat "Unapređivanje praksi lokalnih medija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala" koji je realizovao CEDEM.

Po Turčinovićevim rečima, istraživanje je pokazalo da broj sklopljenih maloletničkih brakova višestruko prelazi zvanične brojke institucija. Takvo stanje moguće je jer su mehanizmi zaobilaženja zakona dobro razrađeni, dodaje on.

- Maloletnički brakovi se ne prijavljuju, jer svi znaju da to nije dozvoljeno. Jednostavno kada izađemo na teren kažu da je dete u poseti rođacima ili slično. Kada postoji namera da se sklopi brak ne obraćaju se institucijama dok sve ne bude gotovo, onda čak kažu da je devojčica pobegla da bi tako izbegli odgovornost - objasnila je Eldina Kastrati, aktivistkinja NVO "Ruža" iz Berana.


Milena Bubanja Obradović, Andrija Turčinović

Inače, istraživanje je pokazalo da devojčice obično imaju od 12 do 15 godina, a dečaci od 16 do 18 godina u trenutku "sklapanja braka".

Pročitajte još - Dečji brakovi retki u opštoj populaciji, česti kod Roma

- Romske porodice ne upućuju zahteve Osnovnom sudu za sklapanje braka, jer su devojčice u većini slučajeva ispod 16 godina, što je zakonska granica ispod koje nije moguće stupiti u bračnu zajednicu. U slučaju kada je dete starije od 16 godina postoji vanparnični postupak u kojem se traži dozvola za sklapanje braka, čime je eventualna procedura koja se vodi na osnovu krivičnog delasklapanja vanbračne zajednice sa maloletnom osobomautomatski prekida - kaže Kastrati.

PRAKSA I ZAKON

KAKO je pokazalo istraživanje, najveći problem predstavlja činjenica da Krivični zakonik Crne Gore ne poznaje maloletnički ugovoreni brak kao krivično delo. Grupa organizacija, Centar za romske inicijative, REA mreža 1 i Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima pokrenula je inicijativu da se to promeni. Zasada se slučajevi podvlače pod krivično delo zanemarivanja dece ili porodičnog nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije