Četvorodnevna regata posvećena energetici i životnoj sredini, koja je prvi put organizovana u Hrvatskoj u organizaciji BSEA, završena je jutros u Šibeniku.

Na kraju Evropskog kupa i kongresa za energiju i životnu sredinu 2019, proglašeni su pobednici u "poslovnom jedrenju" na ruti Šibenik-Kornati- Zlarin-Šibenik.

Učesnici kongresa su ujedno bili i članovi posada, a pobedila je ekipa "Za Zlarin bez plastike" sastavljena od skipera Vlatka Ignatoskog, Ana- Marije Jakas, Sandre Vlašić, Tamare Puhovski, Maje Jurišić i Vijetanamca iz Francuske Tan Tama.

Takmičarski deo regate je uspešno završen i pored nestabilnih vremenskih uslova na Jadranskom moru, praćenih jakim vetrom i talasima.

Jedna od posada je bila i ekipa novinske agencije Tanjug iz Srbije koja je, takođe, uspešno stigla do cilja.

Vlasnik i direktor BSEA (Busines s Sailing Experience Agency) Tomislav Gavaci, koji je organizator skupa u Šibeniku, rekao je da je reč o jedinstvenom kongresu i jedriličarskom kupu.

"Želeli smo prikazati neka dostignuća Evropske unije o projektima u Hrvatskoj koje se sprovode u oblasti zaštite životne sredine, bioenergije, klimatskih promena, energetske efikasnosti itd", rekao je Gavaci Tanjugu.

Istakao je da mu je posebno drago što je taj skup organizovan u Šibeniku, gde je prošle godine osnovan Fakultet za obnovljive izvore energije, a koji je predstavljen tokom kongresa i regate.

?odsetio je i da se pored Šibenika nalazi druga najstarija hidrocentrala na svetu posle Nijagara, Jaruga.

Tokom regate je predstavljeno i ostrvo Zlarin, prvo ostrvo bez plastike u Hrvatskoj i jedno od prvih u Evropi.

"Posebna je vrednost što su se ovde okupili stručnjaci iz te oblast iz raznih sektora, međusobno se družili u neformalnom okruženju. Izneli su niz novih ideja i projekata, upoznali se međusobno, što će sigurno dovesti do kreiranje novih projekata i nova znanja, nove kontakte i nova prijateljstva", istakao je Gavaci.

Poručio je da su ključne poruke da svi zajedno kao društvo, ne samo svaka zemlja pojedinačno, nego celi svet, moraju mnogo više voditi računa o životnoj sredini i klimatskim promenama.

"Potrebno je ne samo razgovarati o tome nego i delovati i da svako od nas bude svestan da ako napravi malo, to znači da ćemo svi zajedno napraviti puno. A reč je o dobrobiti naše dece", rekao je Gavaci.

Prokomentarisao je da je pobedničku ekipu poslovnog jedrenja "Za Zlarin bez plastike" činila većinski ženska posada sa sjajnim skiperom Ignatoskim i direktorom jedne od najinovativnijih kompanija iz Francuske "Climate KiK".

"Devojka su učestvovali prvi put na tom takmičenju", dodao je Gavaci i najavio da će sledeće godine BSEA organozovati i drugi "European Energy Environment Congres s and Cup" od 6. do 9. maja u Splitu i na Hvaru.

Kongres je organizovala BSEA (Busines s Sailing Experience Agency) uz podršku FEDARENE (European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment) i Energetske zajednice (Energy Community).

Među učesnicima je bio i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, a jedna od glavnih je bila energetska tranzicija u zemljama regiona.

Učestvovao je i hrvatski evroparlamentaracTonino Picula i drugi, koji su raspravljali i o megatrendovima na globalnom nivou.

Takođe je predstavljen i projekat Evropske komisije koji predviđa da se do leta 2020. godine naprave planovi za energetsku tranziciju 26 evropskih ostrva koja bi trebalo da postanu potpuno energetski samostalna, to jest da se snabdevaju samo iz obnovljivih izvora energije.

Na skupu u Šobeniku učestvovali su i predstavnici privatnih kompanija i investitori u tom sektoru, kao i dobavljači tehnološki napredne opreme.