Politički analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da ne očekuje krupne promene nakon današnjih izbora u BiH, uprkos latentnom nezadovoljstvu političkim elitama u oba entiteta i među sva tri naroda, tako da će, kako je ocenio, Bosna nastaviti "svoj hod po mukama".

Stanković veruje da zato neće biti ni velikih promena u odnosima u regionu, kao i da će Bosna i Srbija nastaviti odnos deklarativnog partnerstva, uz ozbiljne sumnje i visok nivo političke distance, što zbog neposredne prošlosti, što zbog prilično suprotstavljenih interesa koje imaju Srbi u BiH i bošnjački i hrvatski narod.

"Srbija sigurno neće ni na koji način dovoditi u pitanje teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet BiH, ali će nastaviti da i dalje podržava borbu Srba u Bosni da zadrže svoje nacionalno dostojanstvo i politički subjektivitet", naveo je Stanković.

Stanković kaže da je, ako rezultati budu očekivani, moguće pretpostaviti da će se u BiH nastaviti političke tenzije, jer svaka od stranaka koja je favorit na izborima čvrsto zastupa nacionalnu liniju svoje etničke zajednice.

On je dodao da su neke stvari konstanta u BiH i da je to neka vrsta signala da se u toj zemlji nešto mora ozbiljnije promeniti.

"Aspiracije sva tri naroda su uzajamno sukobljene i teško se mogu pomiriti, posebno što u međunarodnoj javnosti to pitanje nije više prioritetno. A 23 godine nakon Dejtona, BiH je i dalje daleko od funkcionalne države", rekao je Stanković.

On je ocenio i da Bosna nije mesto gde postoji veliki prostor za iznenađenja i da je jasno da u Republici Srpskoj Milorad Dodik i njegova stranka imaju izrazitu prednost, među Bošnjacima Bakir Izetbegović, a da HDZ gotovo u potpunosti artikuliše hrvatski korpus.

"Neće biti velikih iznenađenja, kao što nema malih originalnih ideja koje mogu da pomire interese sva tri naroda i da dobiju ozbiljnu međunarodnu podršku", rekao je Stanković.

On je dodao da će Srbi, Bošnjaci i Hrvati pre ili kasnije morati da shvate ograničenja svojih političkih pozicija i da u dogovoru s međunarodnom zajednicom dođu do nekog novog političko-institucionalnog angažmana koji bi definisao sudbinu tri naroda i BiH kao države.

KECMANOVIĆ: IZBORI PRELOMNI AKO BOŠNjACI IZABERU HRVATSKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA

Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović ne očekuje velike promene posle današnjih izbora u BiH koji bi, prema njegovom mišljenju, mogli da budu prelomni samo u slučaju da se opet dogodi da Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsedništva.

Kecmanović u izjavi Tanjugu podseća na anomaliju u izbornom zakonu, proisteklu iz Dejtonskog sporazuma i potom Ustava BiH, koja pruža mogućnost da Bošnjaci praktično mogu da izaberu hrvatskog predstavnika u Sarajevu.

To se već dogodilo, ističe Kecmanović i dodaje da bi, ukoliko se slična stvar ponovi, moglo da dođe do burnih reakcija, pa i ozbiljnih nemira, pre svega u pet kantona sa hrvatskom većinom, zbog kojih bi ceo izborni proces mogao da bude doveden u pitanje.

“Zna se da je u prošlosti, osam godina, dva mandata, Hrvate predstavljao Željko Komšić, koji je bio izbor Bošnjaka, a ne Hrvata. Što se Hrvata tiče, apsolutni favorit je Dragan Čović, ali s obzirom da je jedinstveno biračko telo, opet može da se desi slična stvar”, kaže Kecmanović.

Podseća da je postojao veliki pritisak, ne samo iz Herceg Bosne nego i iz zapadnih zemalja, da se zakon promeni, što Bakir Izetbegović nije prihvatio jer bi takvim potezom uoči izbora naneo veliku štetu svojoj stranci.

“Nadam se da ni u Federaciji neće doći do nekih ozbiljnijih nesporazuma i eventualno nereda, pa onda i spoljne reakcije koja bi mogla da posluži kao povod da se dovedu u pitanje izbori u Republici Srpskoj”, ističe on.

Kad je reč o Srpskoj, Kecmanović kaže da nema osnova očekivati bilo kakve promene, jer je gotovo potpuno izvestan kontinuitet vlasti, možda samo sa još većim legitimitetom.

Samim tim, ne očekuje ni velike promene u odnosima Srpske sa susedima, ističući da su zapravo najteži i najsložniji oni unutar BiH, na relaciji Republika Srpska - Federacija.

Veze sa Srbijom su sve bolje, ističe Kecmanović i ocenjuje da je zbog toga iz međunarodne zajednice stigla primedba da se Srbija meša u izbore u BiH.

“Radi se o odnosima koji su veoma bliski, legalizovani Dejtonskim sporazumom, klauzulom o specijalnim i paralelnim vezama. Ta veza nije specijalna, nego prirodna veza između dva dela jednog naroda”, zaključuje Kecmanović.