PODGORICA - Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, NVO Banka hrane Crne Gore, ukazala je da je broj siromašnih u Crnoj Gori u porastu, a taj problem može biti trajno rešen samo sistemskom podrškom. Ni dve godine nakon usvajanja ciljeva za borbu protiv siromaštva, Vlada Crne Gore nije usvojila nacionalne ciljeve održivog razvoja.

- BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći u Crnoj Gori, čini 42,2 odsto proseka EU. Socijalna uključenost srž je svakog društva. Društvo koje ne uspeva suzbiti siromaštvo, niti poboljšati uslove života, izloženo je nestabilnosti - navodi se u saopštenju Banke hrane.

Oni ističu da je otvaranje novih radnih mesta preduslov za smanjenje siromaštva, ali i unapređenje sistema socijalne pomoći.

- Prema procenama, koje je radio Monstat za 2013 godinu, što su poslednji zvanični podaci koje imamo, 54.000 građana živelo je u apsolutnom siromaštvu. Zvanične podatke za 2014, 2015. i 2016. godinu nemamo. Obrazloženje Monstata je da se prelazi na evropsku metologiju računanja siromaštva, te da podatke za ove godine očekujemo uskoro - napominju iz NVO.


Pročitajte još - Herceg Novi: Najstariji na kazanu

Posebno se ukazuje na veliko kreditno zaduženje stanovnika Crne Gore. Kao uzroke siromaštva u Crnoj Gori navode između ostalog i to da građani duguju bankama oko milijardu evra, račune za struju, kažu, nije u mogućnosti da plaća 200.000 vlasnika brojila, visoka nezaposlenost (zvanično oko 22,5 odsto), niske zarade (250 evra prima oko 52 odsto zaposlenih - prosečno zaposlenih u crnogorskoj porodici svega je jedan član, a ona je četvoročlana), male penzije, minorna socijalna primanja.

- Država Crna Gora još uvek, nažalost, nema strategiju za pomoć siromašnima, niti ima viziju kako pomoći siromašnima, što je neobjašnjivo i nedopustivo. Polovina zaposlenih u Crnoj Gori ima 1,8 evra po članu porodice za dnevnu potrošnju, 1,2 evra po članu dnevno ima za potrošnju višečlana porodica, korisnik socijalne pomoći ( MOP) nakon skorašnjeg povećanja od 20 odsto. Lako je zaključiti da svi oni spadaju u kategoriju apsolutno siromašnih - navodi u Banci hrane.

NARODNE KUHINjE

- OTVARANjE narodnih kuhinja i socijalnih prodavnica je jedan od načina ublažavanja siromaštva. Povećanje MOP-a za najmanje 50 odsto, obezbeđenje besplatnih kvota električne energije, rešavanje problema užine u školi i prevoza, uvođenje dečjeg dodatka za svu decu iz socijalno ugroženih porodica, ono je što Banka hrane predlaže duži niz godina.