LjUBLjANA - Polaganjem kamena temeljca danas je u Ljubljani počela izgradnja džamije u sklopu prvog islamskog verskog i kulturnog centra, čiji je završetak planiran za dve do tri godine, izvestili su slovenački mediji.

Kamen temeljac postavili su muftija ljubljanski Nedžad Grabus i gradonačelnik Zoran Janković, a ceremoniji je prisustvovao ambasador Katara Ali Halfan Al-Mansuri.

"Centar je potvrda da su muslimani deo ovog društva", rekao je muftija, nakon četiri decenije debate u Ljubljani o izgradnji verskog objekta, prenela je STA.

Ovo je prvi islamski centar, ali druga džamija u Sloveniji, s obzirom da su prvu izgradili bošnjački vojnici u Prvom svetskom ratu, ali je nakon rata srušena.

Janković se osvrnuo na neuspele pokušaje da se održi referendum o džamiji pre jedne decenije, ali je dodao da niko nije imao primedbe u gradskom veću kada su planovi za džamiju usvojeni u prethodnom mandatu.

Ambasador Katara je pozdravio početak gradnje, ocenivši da centar neće doneti Ljubljani samo džamiju, već i biblioteku, obrazovni centar i fiskulturnu salu.

Investicija se procenjuje na oko 22 miliona evra, naveo je Grabus. Ulaganja Katara su 15 miliona evra, a glavni izvođač građevinskih radova je Gorenje projekt.

Prva faza izgradnje trebalo bi da se završi do aprila 2016, a ceo kompleks za dve do tri godine, dodao je muftija.