Od  stalnog  dopisnika  MOSKVA

Vrhovna rada (parlament) Ukrajine 30 aprila  će glasati  o predlogu  predsednika Vladimira Zelenskog da se za potpredsednika vlade izabere Mihail Sakašvili za kojim je  Gruzija   raspisala   međunarodnu poternicu zbog trošenja  državnog novca  za  privatni provod i zabog brutalnog  rasterivanja demonstracije opozicije 7 novembra 2007. Šanse  su velike jer vladajuća partija "narodni  sluga" ima  većinu u parlamentu.. Odluku  Zelenskog je malo ko očekivao jer je on u svojim  humorističkim  emisijama  pre par  godina  ismejavao Sakašvilija koji je u Gruziji  zbog  šizofrenog ponašanja dobio nadimak "Miša Psih".  

Sakašvili je u  maju 2015 dobio ukrajinsko državljanstvo i zatim je  imenovan  za gubernatora  Odese.Ali se brzo posvadjao sa kolegom iz  studentskih dana predsednikom Petrom Porošenkom koji mu je zatim  u leto  2017  oduzeo   ukrajinsko  državljanstvo i u februaru 2018 proterao ga  iz zemlje.Sadašnji  predsednik Ukrajine  Vladimir Zelenski  vratio je  državljanstvo Sakašviliju pa se on  vratio u Ukrajinu  29 maja 2019.Pre par dana    mu je Zelenski predložio mesto potpredsednika vlade  zaduženog  za pregovore  sa MMF i za  reforme u toj zemlji.

Očekuje se  žestoka  polemika   u Vrhovnoj radi (parlamentu) jer je predlog da    Sakašvili bude  vice-premijer izazvao mnogo komentara i sprdanje  na društvenim mrežama.Mnogi su se podsetili  kako je  nervozni Sakašvili za vrema  rata  sa Rusijom   grickao  kravatu pred TV  kamerama  američke   TV mreže. Izvađene su iz  arhive  i snimke      njegovog   duela-uvreda sa ministrom policije Ukrajine Arsenom  Avakovom,  kao  i pretnja da će skočiti sa krova  ako  ga Porošenkova policija bude hapsila.


Dobri poznavaoci prilika u političkoj  vrhušci u Kijevu tvrde da  je predsednik Zelenski  vratio  Sakašvilija  da mu pomogne da uspostavi   dobre veze sa  Zapadom. Dok je bio pedsednik Gruzije zaista je uspostavio  dobre odnose sa    nekim od  poznatijih  američkih političara.Sakašvili je studirao u Kijevu  ali se kasnije obrazovao i na Zapadu na Kolumbijskom univerzitetu u SAD, zatim  na Medjunarodnom institutu  za ljudska prava u Strazburu ,Akademiji medjunarodnog prava u Hagu i dr.Neosporno je da je posle  prevrata  u Kijevu 2014  Vašington  gurao svoje ljude  u politički vrh Ukrajine. Primera radi iz  SAD su poslali Nataliju Jaresko , poreklom Ukrajinku da bude ministar finansija koja  sada radi kao  američki čovek u Portoriku.Porošenko je imao "buket" ministara  sa tuđim pasošima. Očigledno je da je  u  američkoj  ambasadi u Kijevu  koja je bila  mozak  puča 2014 u Ukrajini bio sastavljan i spisak  novog  rukovodstva pa su  zato i imenovani  "importni ministri".

Ali ima i onih koji tvrde  da Zelenskom treba Sakašvili i zbog toga  da se obračuna  sa bivšim predsednikom  Porošenkom.


U Gruziji  su već saopštili da će oni  povući iz Kijeva  svog  ambasadora  ako  Sakašvili zaista bude  izabran  za vice-premijera.A Sakašvili  tvrdi da je i on doprineo    ubedljivoj pobedi partije Zelenskog "Narodni sluga" za mesta u Vrhovnoj radi.

- Kad  sam uvideo da moja partija "Pokret novih snaga" na izborima za parlament  2019   može da osvoji  samo  dva do tri posto   glasova i ne ulazi u parlament  pozvao sam birače da glasaju za partiju  Zelenskog, objašnjava Sakašvili.


OKVIR VELIKI DUGOVI

U toku 2020. Ukrajina  treba da isplati 17 milijardi dolara  dugova. A da bi  dobila od Medjunarodnog monetarnog fonda 5,5  milijardi u toku  dve godine Ukrajina je morala da donese  zakon  po kome   se banke ne mogu vratiti bivšim  vlasnicima, zakon o prodaji zemlje i dr. Što se tiče  zakona o bankama to se pre svega odnosi na "Privat banku" čiji je vlasnik bio oligarh  Igor Kolomojski koji je pobegao  u Izrael. Kad je  pao Petar Porošenko oligarh  Kolomojski se vratio u Ukrajinu gde je inače  u Dnjepropetrovsku   napravio najveći u Evropi  jevrejski Kulturno-poslovni centar "Menora".