NAUČNICI u Australiji započeli su testiranje dvepotencijalne vakcine protiv virusa korona u laboratorijskim ispitivanjima koje je naučnazajednica ocenila kao prekretnicu u borbi s virusom. Vakcinekoje su izradili UniverzitetOksford i američka kompanija “Inovio Pharmaceutical” Svetska zdravstvena organizacija odobrila je za testiranje na životinjama, prenosi BBC.

Australijska nacionalna naučna agencija proceniće deluju li vakcine i jesu li sigurne za ljude.

Pročitajte još: Da li će antitela odlučivati o slobodi: Preti li nam posle korone scenario kao iz apokaliptičnih filmova

Prvo ispitivanje na ljudima održano je joj prošlog meseca u SAD-u, no preskočena je ključna faza testirana na životinjama.

Trenutno se neverovatnombrzinom razvija i nekoliko drugih vakcina širom sveta no Australijska organizacija za naučnai industrijska istraživanja(CSIRO) ističe kako su ovo prvi sveobuhvatni predklinički testovi u kojima se koriste životinje.

SKRATILI POSTUPAK NA SAMO NEKOLIKO MESECI

Naučnici kažu kako je brzina u razvoju vakcine i nivo globalne saradnjebez presedana. - Obično je potrebno oko jedne do dve godine da se dođe do ove tačke i to smo zapravo skratili na razdoblje od nekoliko meseci - pojasnio je dr. Rob Grenfel iz CSIRO-a novinarima u četvrtak.

Poslednjih je dana tim australijske Agencije dao je uzorke vakcina feretkama (bliskim srodnicma lasica) za koje je dokazano da reaguju na Sars-CoV-2 kao i ljudi.

U svetu postoji najmanje 20 vakcina u razvoju, a Agencija testira dvekoja je odabrala globalna organizacija koji nadgleda većinu ovog istraživanja, Koalicija za inovacije epidemiološke spremnosti.

STVARA IMUNITET UMRTVLjENIM VIRUSOM

Univerzitet u Oksfordu je razvio tzv. vektorskuvakcinu koja koristi “neispravan” virus da bi uveo proteine ​​virusa korona kako bi izazvao odgovor imunog suistemai tako stvorio imunitet kao da je osoba prebolela Covid-19-.

- Ali oni (umrtvljeni virusi) se ne mogu razmožavati … tako da ne postoji mogućnost da se razbole putem ove vakcine -rekao je prof. Trevor Dru, direktor Australijskelaboratorije za zaštitu životinja u Viktoriji, gde se sprovode ispitivanja.

KODIRA PROTEINE VIRUSA U IMUNITET

Drugu vakcinu– onu američke firme Inovio – opisao je kao “prilično različitu, ali bez obzira na to, prilično uzbudljivu”. Osmišljeno je tako da kodira određene proteine ​​ korona u imuni sistem, podstičući ćelijetela da stvaraju te proteine ​​pre nego što imuni sistem reagujena njih.

- Ovome je vrlo je važno pristupiti iz različitih uglova. To nam daje najbolje šanse za uspeh - rekao je.

REZULTATI VEĆ U JUNU, ALI…

Prve rezultate ispitivanja na životinjama naučnici očekuju već u junu. Ako budu uspešne, vakcinebi se zatim mogla naći u drugoj fazitestiranja, u kliničkim ispitivanjima.

U toj fazi bi se trka za vakcinomkoje bi moglo suzbiti pandemiju i njegovu konačnu distribuciju mogla ubrzati, ali stručnjaci upozoravaju da će i dalje trebati najmanje 18 meseci kako bi se ispunili elementarni standardi kojima se proverava sigurnost i delotvornost vakcine.

Na primer, vakcinasa Univerziteta Oksfordispituju i drugelaboratorije na zasebnoj životinji.

“PRILIČNO SAM OPTIMISTIČAN’

- U razvoj svakog potencijalnevakcine protiv virusa korona zapravo je uključeno niz firmi, organizacija i institucija jer nijedna od njih ne može da je razvijesama - rekao je dr. Grenfel.

Ali kaže kako je prilično optimističan, pre svega zbog nivoa globalne saradnje.

- Ovo je neverovatnasaradnja između akademskog, javnog, ali i privatnog sektora na putu do uspeha“, zaključio je.

(net.hr)