Vašington oteo Pekingu kijevsku fabriku avionskih motora: Značaj i uloga ukrajinske korporacije Motor Sič u odnosima Kine i Amerike

Branko VLAHOVIĆ

utorak, 03. 03. 2020. u 12:13

Вашингтон отео Пекингу кијевску фабрику авионских мотора: Значај и улога украјинске корпорације Мотор Сич у односима Кине и Америке

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinska fabrika "Motor Sič" je do 2014. godine oko 80 odsto svoje produkcije prodavala ruskim fabrikama aviona
OD STALNOG DOPISNIKA

MOSKVA


JAKIM političkim pritiskom Amerikanci su naterali rukovodstvo u Kijevu da odustane od već dogovorene prodaje Kinezima korporacije "Motor Sič".


Vašington je ucenio Kijev tako što je zamrzao vojnu pomoć i insistirao da se fabrika koja proizvodi motore za avione i helikoptere proda američkoj kompaniji. Naravno da je takva odluka izazvala veliko nezadovoljstvo kod Kineza koji su inače do sada bili jedan od najvećih ekonomskih partnera Ukrajine.


U martu će Antimolopolski komitet Ukrajine i službeno objaviti zabranu prodaje korporacije "Motor Sič" kineskoj kompaniji "Beijing Skyrizon Aviation". Takvo rešenje je odobrio predsednik Vladimir Zelenski jer su navodno kod prodaje Kinezima bili narušeni neki zakoni a osim toga prodaja bi stvorila geopolitičke probleme.


Ukrajinska fabrika "Motor Sič" je do 2014. godine oko 80 odsto svoje produkcije prodavala ruskim fabrikama aviona. U martu 2014. rukovodstvu "Motor Siča" je zabranjeno da motore prodaju "Rusiji, zemlji agresoru".


Gubitak velikog i sigurnog tržišta doveo je tu fabriku u tešku situaciju pa su morali da prihvate ponudu iz Kine da im prodaju motore. Vjačeslav Boguslajev predsednik i glavni inženjer korporacije "Motor Sič" tvrdi da su Kinezima prodavali motore za avione L-15 za obuku pilota a ne za bojeve letilice. U Pekingu su želeli da prošire saradnju jer su uz pomoć "Motor Siča" hteli da razviju svoju proizvodnju motora. Nije tajna da Kinezi godinama nisu mogli da naprave svoje kvalitetne avionske motore nego su leteli na ruskim i ukrajinskim.

PROČITAJTE JOŠ: Ukrajina: U Donbasu smo izgubili 14.000 ljudi


U maju 2017. potpredsednik ukrajinske vlade Stepan Kubijev saopštio je da će "Motor Sič" zajedno sa domaćinima napraviti fabriku u Kini u Čucinu. Osim toga za kontrolni paket akcija Kinezi su bili spremni da u Ukrajini u "Motor Siču" investiraju 250 miliona dolara.


Posle toga reagovala je početkom 2018. Služba bezbednosti Ukrajine jer je deo opreme počeo da se prebacuje u Kinu. Bile su blokirane akcije "Motor Siča". U taj posao su se umešali Amerikanci kojima je bio glavni zadatak da spreče da Kina ovlada tehnologijama i počne da pravi kvalitetnije avionske i helikopterske motore. Vašington nije hteo da dopusti da dobije moćnog konkurenta u prodaji vojne tehnike što se vidi i u izveštajima Pentagona.


Da bi sprečili prodaju akcija "Motor Siča" Kinezima Amerika je blokirala vojnu pomoć Ukrajini od 391 milion dolara a osim toga zaustavljena je prodaja oružja Ukrajini u vrednosti od 30 miliona dolara. Za vreme boravka u Ukrajini u avgustu prošle godine tadašnji savetnik američkog predsednika za bezbednost Džon Bolton otvoreno je rekao da je "Motor Sič" važan i za SAD, Japan, Australiju, Kanadu i druge zemlje.


Amerikanci su odredili da "Motor Sič" treba da kupi Husein Mousavi sa kompanijom Oriole kapital Group. Husein Mousavi je 2017. već obećavao da će investirati 150 miliona dolara u Harkovski avio-zavod ali od toga nije bilo ništa. Ovoga puta iza njega stoji američka administracija.


Ekonomski analitičari kažu da će Kinezi tražiti da im Ukrajina plati odstupninu koja bi mogla da se kreće od pola milijarde dolara pa čak do dve milijarde.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije