UDOVICA nekadašnjeg albanskog diktatora Envera Hodže, Nedžmije Hodža, preminula je u Tirani u 99. godini.

Nedžmije Hodža je rođena 8. februara 1921. godine u Manstiru, a njeni roditelji su bili iz Debra, prenela je "Gazeta tema".

Njena porodica se preselila u Tiranu 1928. godine i ona se upisala na Pedagoški ženski institut. Nakon oslobođenja zemlje, studirala je književnost i objavila nekoliko knjiga.

Posle pada Hodžinog režima, završila je u zatvoru. Bila je žena koje su se Albanci decenijama plašili. Za tadašnjeg albanskog lidera udala se 1945. godine. Imali su troje dece.

Godine 1992. uhapšena je zbog zloupotreba državnih fondova i osuđena na devet godina zatvora. Pošto se žalila na presudu, kazna je preinačena na 11 godina zatvora.

Izabrana je za lidera Demokratskog fronta Albanije 1988. godine.

Pročitajte još - „ŽIVO SVEDOČANSTVO“ SUROVOSTI ALBANACA: Zidovi pamte zločine Hodžine tajne policije

Nedžmija je dramatično pala u nemilost vlasti nakon smrti svog muža, ali je ostala najverniji branilac njegovog izolacionog režima, piše Bi-Bi-Si.

Ipak jednom prilikom je za Jutarnji.hr rekla kako nikada nije imala ni najmanje žaljenje zbog zločina svog supruga.

Foto Fejsbuk

- Zašto tražiti oproštaj? Ni za čime ne žalim i ni za šta se ne osećam odgovornom. Poštovali smo zakone koji su bili na snazi u to vreme - rekla je ona tada.

Tvrdila je da njen suprug "nije bio diktator, nego idealan čelnik koji je znao da brani svoju zemlju od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja koji su je ugrožavali".

Mnogi smatraju da je supruga komunističkog diktatora bila “đavolja žena”, po naslovu knjige Fahrija Balliua, u čijem ju je predgovoru pisac Ismail Kadare opisao kao "najgoru, najizopačeniju" od svih žena diktatora. Ali, njena prijateljica Vito Kapo govorila je da je Nedžmija "veoma osetljiva žena, primer majke i supruge, uvek uz Envera".