Britanski premijer Boris Džonson u obraćanju naciji poručio je da Bregzit nije kraj već novi početak za Veliku Britaniju. Poručuje da je izlazak iz Unije za Britaniju potencijalno trenutak "nacionalne obnove i promene".

U obraćanju putem društvenih mreža britanski premijer je najavio novo doba za zemlju.

Rekao je da je svestan da su emocije građana podeljene ali da je zadatak vlade i njegov zadatak da ujedini zemlju i povede je napred.

"Najvažnija poruka ove večeri je da ovo nije kraj već novi početak", poručio je Džonson britanskim građanima.

Istakao je da Bregzit nije samo pitanje neke pravne procedure, već je reč o "mnogo većoj stvari".

"Ovo je potencijalno trenutak prave nacionalne obnove i promene. Svanuće nova era u kojoj više nećemo prihvatati to da vaše ili šanse u životu vaše porodice zavise od toga u kom ste delu zemlje odrasli", poručio je britanski premijer.

Najavio je jačanje zemlje kroz ulaganja u socijalni sistem, infrastrukturu, industriju.

"Kada pogledam u naše univerzitete, inženjere, oružane snage i sav potencijal koji ova zemlja treba da otkrije, znam da ovu šansu možemo da iskoristimo za neverovatan uspeh", istakao je Džonson.

Britanija je u 23.00 po lokalnom vremenu, odnosno u ponoć po srednjeevropskom napustila EU posle 47 godina članstva.

Ranije danas u sedištu EU u Briselu skinuta je zastava Ujedinjenom Kraljevstva i premeštena u deo zgrade u kom su zastave "trećih zemalja".

Uoči Bregzita, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel upozorili su Veliku Britaniju da nakon Bregzita ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vreme kada je bila deo Evropske unije.

Kada je Velika Britanija glasala za Bregzit, mnogi su pomislili da bi to moglo da označi početak kraja Evropske unije. Neki analitičari su upozoravali da će Velika Britanija biti prva domina u nizu, nakon čega će uslediti "Fregzit", "Negzit" i "Svegzit". Umesto toga Bregzit je ojačao EU, a naša analiza objasnila je i kako.