SPREMAJU SE NOVI PROTESTI U RUSIJI: Spiskovi podrške digli buru

Branko Vlahović

30. 07. 2019. u 10:28

СПРЕМАЈУ СЕ НОВИ ПРОТЕСТИ У РУСИЈИ: Спискови подршке дигли буру

Scena sa subotnjeg protesta AP Photo

Ruska opozicija najavljuje nove proteste pred izbore za Skupštinu Moskve u septembru. Dosada eliminisano 39 nezavisnih kandidata zbog kršenja procedure

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

ORGANIZATORI subotnjih protesta u Moskvi, kada je uhapšena 1.373 osoba, najavili su da će 3. avgusta ponovo izvesti svoje pristalice na ulice kako bi naterali vlast da dozvoli nezavisnim kandidatima da učestvuju na izborima za Skupštinu grada Moskve, koji će se održati 8. septembra.

Pročitajte još: Doktorka sumnja da je Navaljni otrovan

Centralna izborna komisija Rusije je saopštila da će ona prekontrolisati zašto su skinuti sa liste nezavisni kandidati koje predlaže neparlamentarna opozicija. To znači da će se proveriti originalnost potpisa građana koji su u postupku predlaganja podržali određene ličnosti. Tužilaštvo sprovodi istragu da utvrdi jesu li u tim spiskovima podrške izmišljene ličnosti ili zaista građani Moskve.

Pročitajte još: Rusija: Policija tukla i hapsila demonstrante

Lideri "male opozicije" Ilja Jašin, Andrej Babuškin, Dmitrij Gutkov, kao i jedan od lidera partije Jabloko Sergej Mitrohin, insistiraju da im se da šansa da budu na izbornim listama, smatrajući da ih je izborna komisija neopravdano eliminisala zbog navodnog kršenja procedure. Otkazana je registracija i lideru Partije promena Dmitriju Gudtkovu, kao i direktoru Fonda borbe protiv korupcije Ivanu Ždanovu, ali i drugima nezavisnim kandidatima.

Izborna komisija nije dozvolila učešće na moskovskim izborima za 57 kandidata, od kojih su 39 samostalni kandidati. Razlog za skidanje sa liste je kršenje pravila kod skupljanja potpisa podrške. Među tim potpisima su i ljudi koji su već umrli.

Jedan broj politikologa smatra da bi bilo mudro odložiti izbore za gradski parlament, dok se ne pronađe kompromis između vladajuće partije i opozicije. Jedno od rešenja je i da se smanji broj potrebnih potpisa podrške.

Jedan broj privedenih u subotu je proveo noć u policiji i pušten je u nedelju. Demonstranti tvrde da je policija bila gruba i da je puštala na njih službene pse. Prilikom hapšenja povređeno je 77 ljudi. Na drugoj strani, direktor Instituta problema demokratije Maksim Grigorjev iznosi da se policija trudila da bude korektna.

Organizatori protesta tvrde da su okupili desetak hiljada, a policija kaže da je bilo oko 3.500 demonstranata.

Poslanici u gradskoj skupštini Moskve se biraju na pet godina, a biće izabrani u 45 okruga. U martu 2019. je odlučeno da se ove godine može glasati i elektronskim putem.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin kritikovao je organizatore protesta, jer za miting nisu imali dozvolu vlasti, i kazao je da će vlasti postupiti po zakonu da bi sačuvali red i mir u ruskoj prestonici.

NAVALjNI MOŽDA OTROVAN

JEDAN od lidera ruske opozicije Aleksej Navaljni možda je otrovan u pritvoru, izjavila je njegova dugogodišnja doktorka Anastasija Vasiljeva pošto ga je posetila u bolnici. Ona je rekla da je Navaljni otekao i da ima osip po licu, što bi moglo da odgovara hemijskom trovanju. Lekari koji su prethodno utvrdili da se radi o alergijskoj reakciji, odbili su da izvrše neophodna testiranja, rekla je Vasiljeva. Navaljni izdržava jednomesečnu kaznu zbog poziva na nedozvoljene demonstracije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije