Direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov izjavio je da je Rusija spremna da sarađuje u prodaji ruskih borbenih aviona Su-57 Turskoj, ukoliko bude prekinuto učešće Ankare u programu proizvodnje američkih borbenih aviona F-35, saopštila je turska agencija „Anadolija“.

„Ti ruski lovci pete generacije imaju izvanredne karakteristike, što otvara perspektive za izvoz“, rekao je Čemezov u intervjuu agenciji.

Ranije je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio da će Ankara naći zamenu za lovce F-35 u slučaju da SAD odustanu od njihove isporuke. On je dodao da Turska može da nastavi kupovinu ruskih raketnih sistema S-400, ukoliko američka strana otkaže isporuku sistema „Patriot“.

PROČITAJTE JOŠ - Turska će tražiti alterntivu ako joj SAD ne isporuči F-35

Nakon te izjave agencija „Anadolija“ je objavila infografiku u kojoj je uporedila karakteristike američkog lovca F-35 i ruskog Su-57. Prema navedenim podacima, ruski avion prevazilazi američki.

Zamenik generalnog direktora „Rosoboronoeksporta“ Sergej Ladigin ranije je izjavio da Rusija i Turska vode konsultacije o borbenim avionima pete generacije.sputniknews.com