POGAČA I SO ZA KIMA: Severnokorejski lider blindiranim vozom stigao u Vladivostok

I. Stanojević

24. 04. 2019. u 08:30

ПОГАЧА И СО ЗА КИМА: Севернокорејски лидер блиндираним возом стигао у Владивосток

Kin Džong Un u Rusiji AP Photo

Prvi susret lidera Rusije i Severne Koreje. Kremlj: Preduslovi za povoljnu atmosferu za solidne dogovore

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un stigao je u sredu svojim, sada već čuvenim, blindiranim vozom u Vladivostok, na prvi sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. U trenutku kad je voz ulazio u železničku stanicu, po podne po lokalnom vremenu, svirao je vojni orkestar garde. Na prvoj stanici svog puta po Rusiji, Hasanu, nedaleko od granice, Kim je dočekan tradicionalno, uz hleb i so.


Pročitajte još - Vladivostok čeka Kima

- Došao sam u Rusiju sa toplim osećanjima našeg naroda. Nadam se da će poseta biti uspešna i korisna. Raduje me poseta Rusiji. Mnogo sam slušao o vašoj zemlji i dugo sanjao da je posetim. Već sedam godina sam na čelu zemlje, a tek sad sam uspeo da ostvarim taj san - kazao je Kim Aleksandru Kozlovu, ruskom ministru za Daleki istok i Arktik.

Dok je blindirani zeleni voz polako ulazio u stanicu, Kimovi agenti u crnim odelima i belim rukavicama glancali su, u hodu, vrata voza kroz koja je zatim izašao severnokorejski lider. Kad se voz zaustavio, telohranitelji su postavili "mostić" preko kog je Kim prešao da bi stupio na crveni tepih. Lider iz Pjongjanga je, posle toga, prošetao gradskim trgom, a onda seo u crnu limuzinu koju je, u trku, okruživalo 12 telohranitelja.

Kim i Putin će u četvrtak imati zvanične razgovore, a za sinoć je bila predviđena zajedička večera, u organizaciji Jurija Trutnjeva, zamenika ruskog premijera. Planirano je da danas, posle sastanka sa Putinom, Kim obiđe znamenitosti grada, pre nego što se sutra uputi kući.


Kako je najavio savetnik Kremlja Jurij Ušakov, samit će biti posvećen severnokorejskom nuklearnom programu, a Rusija će nastojati da učvrsti pozitivne tendencije, nastale posle sastanaka američkog predsednika Donalda Trampa sa Kimom. Ušakov je rekao da će se "Kremlj truditi da stvori preduslove i povoljnu atmosferu za postizanje solidnih dogovora o problemu na Korejskom poluostrvu".

CRVENI KAVIJAR

DELEGACIJA Pjongjanga na čelu sa Kim Džong Unom, biće poslužena tradicionalnom ruskom kuhinjom, na sopstveni zahtev, rekao je guverner Primorske pokrajine Oleg Kožemjako. "Jela će biti jednostavna: ruski boršč, peljmeni (knedlice od testa punjene mlevenim mesom) i uz to će svakako biti poslužen i crveni kavijar", kaže on.


SAVETNIK IZOSTAO

VISOKI severnokorejski zvaničnik Kim Jong Čol, koji je uvek bio uz lidera Kim Džong Una, nije sa njim stigao u Vladivostok. Mediji spekulišu da je smenjen sa jedne od funkcija. Bio je šef obaveštajne agencije zadužen za odnose sa Južnom Korejom, odnedavno i sa SAD. Uvek je pratio Kima na putovanjima u inostranstvo, učestvovao na samitu lidera SAD i Severne Koreje u Hanoju, a u januaru ga je u Beloj kući primio i američki predsednik Donald Tramp.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miro Markovic

24.04.2019. 15:12

Kao sve dobre komsije, Severna Koreja i Ruska Federacija treba da medjusobo saradjuju, zajedno cuvaju mir u svetu i odlu;no se suprostave americko-cionistickom neokolonijalizmu.