KIJEV JE KLjUČ: Berlin se ne slaže sa EU o Severnom toku 2

I. S.

07. 02. 2019. u 21:31

КИЈЕВ ЈЕ КЉУЧ: Берлин се не слаже са ЕУ о Северном току 2

Pozdrav Merkelove i Pelegrinija, premijera Slovačke Foto AP

Nemačka ne postaje zavisna od ruskog gasa zbog gasovoda "Severni tok 2" - ocenjuje nemačka kancelarka Angela Merkel

- NEMAČKA ne postaje zavisna od ruskog gasa zbog gasovoda "Severni tok 2" - ocenjuje nemačka kancelarka Angela Merkel. - Ako istovremeno sprovedemo diversifikaciju izvora snabdevanja, što znači da se ne oslonimo samo na energent iz Rusije, svakako nećemo biti zavisni.

Ona je, na sastanku Višegradske grupe, u četvrtak u Bratislavi, naglasila da je ključno da se obezbedi da Ukrajina ostane zemlja za tranzit gasa. Lideri Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, sastali su se povodom 30-godišnjice pada gvozdene zavese. Posle njihovog razgovora diplomatski izvori su ocenili da Berlin vrši pritisak na druge evropske prestonice da blokiraju predlog EU o regulisanju "Severnog toka 2", pred sastanak, ključan za sudbinu ovog gasovoda.

Pročitajte još - Nemci brane "Severni tok"

Evropska komisija želi da proširi svoju regulativu o unutrašnjem energetskom tržištu na "morske" gasovode, kako bi se ona pitala i kada je reč o novoj gasnoj vezi ispod Baltičkog mora od Rusije do Nemačke. Članice EU do sada nisu uspele da se slože u pogledu ovog plana, jer velike države poput Francuske, Italije i Španije nisu spremne da se suprotstave Berlinu, koji se protivi nacrtu zakona Evropske komisije.

Prema saopštenju iz francuskog MIP, međutim, Pariz će u petak podržati revidiranu direktivu o projektu gasovoda "Severni tok 2". Do poslednjeg momenta, Francuska je sa Nemačkom i drugim partnerima radila na mogućim izmenama predloženog teksta.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)