Uoči preuzimanja predsedavanja EU Austrijanci su se izjasnili protiv daljeg širenja Unije, pokazuju rezultati istraživanja instituta "Akonsult".

Čak 73 odsto Austrijanaca odbija prijem novih država u EU, a samo 19 odsto ima pozitivan stav na dalje širenje, na primer, na zemlje Zapadnog Balkana, pokazuje anketa urađena za Regionalne medije Austrije (RMA).

Pročitajte još:Austrija se povlači iz Centralno evropske inicijative

"Pred novo širenje EU stanovništvo bi moralo biti uvereno u korist toga", navela je šefica "Akonsult" Kristin Alvinger.

Austrijski državni vrh zalaže se za širenje EU na Zapadni Balkan i već dugo podržava zemlje regiona u pristupnom procesu, a zvaničan Beč je najavio i da će dalje približavanje Balkana biti jedan od prioriteta predsedavanja od 1. jula.

Pročitajte još: Štrahe: Zatvaranje džamija je samo početak

Kada je reč o izbeglicama, 54 odsto veruje da EU neće moći da pronađe zajedničko delovanje, a istovremeno 35 odsto je uvereno da će biti jedinstvenog rešenja.

"Ove brojke iznenađuju, pošto trenutno nema nikakvih naznaka za zajedničko reš enje. Iz toga se vidi velika želja za savladavanjem migrantskog problema", dodala je Alvinger.

Ako bi osnivači EU, kao što su Nemačka ili Francuska, po uzoru na SAD, osnovali Ujedinjene države Evrope, samo bi 14 odsto bilo za pristupanje Austrije, a 78 procenata protiv.

"U osnovi Austrijanci žele manje EU, nego više", objašnjava Alvinger.