Ruski špijun otrovan opijatom; Moskva: Treba da istražite slučaj, a ne odmah da nas optužujete (FOTO)

B. VLAHOVIĆ

utorak, 06. 03. 2018. u 17:46

Руски шпијун отрован опијатом; Москва: Треба да истражите случај, а не одмах да нас оптужујете (ФОТО)

AP Photo

Klinč Moskve i Londona zbog slučaja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja. Pored Skripalja životno ugrožena je i njegova ćerka Julija (33)

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA
U Kremlju nisu začuđeni što su za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja (66) u Velikoj Britaniji odmah optužili Moskvu i što govore o "ruskom tragu". Putinov portparol Dmitrij Peskov je izjavio da u Kremlju ne znaju čim se Skripalj bavio u Velikoj Britaniji kao i što bi mogao biti razlog njegovog trovanja. Britanci se nisu obraćali ruskim službenim organima niti su tražili bilo kakve informacije već su britanski mediji požurili da traže rusku vezu.

PROČITAJTE JOŠ: Bivši ruski špijun koji je osuđen zbog špijunaže za britansku službu u kritičnom stanju u Engleskoj (FOTO)

Istovremeno, portparol britanske premijerke Tereze Mej kaže da ona odbacuje izjave iz ruske ambasade u Londonu prema kojima su britanski mediji započeli novu fazu antiruske kampanje.

Trenutno su Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija (33) u teškom stanju i leže u odeljenju za reanimaciju u lokalnoj bolnici gde su prebačeni nakon što su pronađeni u ponedeljak u nesvesnom stanju na klupi u blizini jednog šoping centra u centru grada Solsberi, 145 kilometara zapadno od Londona, u grofoviji Viltšir.

PROČITAJTE JOŠ: Zapadni špijuni sve aktivniji u Rusiji

Lokalni list "Devon" saopštio je da su Skripalj i njegova ćerka najverovatnije otrovani fentanilom, sintetičkim opijatom koji se inače koristi u anesteziji. Na drugoj strani, "Tajms" smatra da je malo verovatno da se bivši obaveštajac otrovao ovim jakim opijatom koji je višestruko jači od morfijuma. Dovoljno je dva grama da izazove ljudsku smrt.

Bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj je predavao poverljive informacije Britancima od 1995. kada su ga vrbovali, pa sve do 2004. godine kada je uhapšen. U istražnom zatvoru je priznao saradnju sa stranom obaveštajnom službom. On je britanskom MI-6 za sto hiljada dolara davao tajne informacije i saopštio imena agenata GRU na zapadu. Bio je osuđen na 13 godina zatvora za izdaju a zatim je 2010. zamenjen za deset ruskih agenata koji su bili pohapšeni u Americi.

Uviđaj u restoranu

POLONIJUM U ČAJU

BIVŠI oficir FSB Aleksandar Litvinjenko, koji je takođe radio za britanske službe, bio je otrovan u novembru 2006. u Londonu. Tada je njemu u jednom hotelu bio sipan radioaktivni polonijum i nije mu bilo spasa. To trovanje nikada nije do kraja rasvetljeno.

Julija Skripalj

SEĆAJU SE TAGANjKE

ZA vreme operacije oslobađanja talaca u pozorištu u Dubrovci na moskovskoj Taganjki 2002. godine korišćeno je sredstvo za uspavljivanje koje je sadržalo fentanil, ali su zbog velike doze mnogi prisutni u dvorani pomrli jer nisu na vreme izneti iz dvorane.

MOSKVA: ISTRAŽITI SLUČAJ SKRIPALj, A NE ODMAH OPTUŽITI RUSIJU

Moskva je danas pozvala Veliku Britaniju da sprovede istragu o slučaju trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, umesto što je odmah optužila Rusiju, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je, u izjavi radiju "Eko Moskvi", komentar britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona da je Rusija "angažovana u nizu zloćudnih aktivnosti" ocenila kao apsurdan.

"Postoje neke pravne procedure. Kako osoba koja je angažovana u politici i nema nikakve veze sa službama za sprovođenje zakona može da izjavi tako nešto", rekla je Zaharova, prenosi Tas s.

Portparolka ruskog Ministarstva istakla je da je, pre svega, neophodno sprovesti istražne radnje.

Džonson je danas rekao i da će Britanija "snažno" odgovoriti ako se ispostavi da je Rusija kriva za bolest koja je pogodila Sergeja Skripalja i njegovu kćerku na ulici engleskog grada Solsberija, navodi Rojters.


Policija ispred kuće Skripalja u Engleskoj


Sergej Skripalj u Rusiji 2006.

Bolnica u Solsberiju


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ACO

06.03.2018. 20:23

Sada ga stigla kazna ali od engleza. Engleska posla da bi optuzili drugog(Rusiju)Ko sa dzavolom tikve sadi od glavu mu se razbiju.

Analitičar

06.03.2018. 22:03

Ovo je tkz. False Flag operacija koju je izvela ukrajinska tajna služba. Znali su na koga će zapadni mediji odmah da svale krivicu. Ovo im treba da naškode održavanju svetskoog prvenstva u Rusiji.