Putin spreman za razgovor o misiji UN u Ukrajini

Tanjug

28. 02. 2018. u 18:53

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokazao je spremnost za razgovor oko moguće misije UN u istočnoj Ukrajini

Путин спреман за разговор о мисији УН у Украјини

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokazao je spremnost za razgovor oko moguće misije UN u istočnoj Ukrajini.


On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da se najpre radilo zaštiti posmatrača OEBS, što se sada, začuđujuće ne želi.


Ukoliko je namera da se kontroliše čitav Donbas onda Rusija ne bi imala ništa protiv, poručio je Putin.On je, međutim, zatražio da se s tim u vezi razgovara i sa nepriznatim republikama.


“Međutim to niko ne želi”, kritikovao je on izražavajući sumnju da je moguće rešiti konflikt u Ukrajini bez uključenja svih strana u konfliktu.


Kancelar Kurc je izrazio spremnost Austrije da učestvuje u mirovnoj misiji UN, ako je bude.


Putin je ukazao da je zajednički stav da Sporazum iz Minska nema alternative, ali ujedno i upozorio da se ne može čitava odgovornost prebaciti na Rusiju.Kritikovao je ukrajinsku vladu zbog nedovoljnog angažovanja.


Istakao je da je za rešenje krize, koja je uzrok za sankcije protiv Rusije, za koje je kazao da su “besmislene” i štetne, te da su promašile svoj cilj i naneli štetu ruskim i evropskim interesima.


Kurc je kazao da je jasan cilj, a to je primirje, dodajući da je put do političkog rešenja još dug.


“Očekujemo primenu sporazuma iz Minska, a do toga treba preduzeti niz međukoraka sa ciljem smanjenja patne stanovništva”, rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije