Odbrambena unija EU - alternativa NATO-u

Novosti online

utorak, 13. 09. 2016. u 17:45

Одбрамбена унија ЕУ - алтернатива НАТО-у
Nedavni francusko-nemački predlog za osnivanje odbrambene unije EU nastojaće da izbegne dupliranje funkcija NATO-a

Nedavni francusko-nemački predlog za osnivanje odbrambene unije EU nastojaće da izbegne dupliranje funkcija NATO-a. Umesto toga, njen zadatak će biti da deluje kao alternativa savezu i da spreči članice EU da masovno kupuju američko naoružanje i opremu, navodi ruski list „Izvestija“.

U nedelju su francuski i nemački mediji javili da su francuski ministar odbrane Žan Iv le Drijan i njegova nemačka koleginica Ursula fon der Lejen uputili predlog visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini za osnivanje zajedničkih odbrambenih snaga EU, koji uključuje i formiranje novog štaba i brže raspoređivanje misija u inostranstvu.

U dokumentu na šest strana navodi se da je „u kontekstu pogoršanja bezbednosnog okruženja krajnje vreme da se ojačaju naša solidarnost i evropski odbrambeni kapaciteti radi efikasnije zaštite građana i granice Evrope“, navodi francuski dnevni list „Figaro“.

Prema predatom priručniku, Velika Britanija se protivila stvaranju evropske vojske ili dupliranju struktura NATO-a. U dokumentu se dodaje i da „uzimajući u obzir odluku Velike Britanije da napusti EU, ubuduće moramo da radimo u formatu 27 zemalja-članica“. „’Bregzit‘ neće biti razlog za razjedinjenost unutar EU. Naprotiv, svi treba da radimo zajedno“, rekao je izvor u potkomitetu za bezbednost i odbranu Evropske građanske partije za ruski list „Izvestija“.

„Predlog ministarstava odbrane Francuske i Nemačke usmeren je na jačanje saradnje unutar bloka i uspostavljanje zajednice ne samo kao jakog političkog i ekonomskog, već i kao vojnog tela“, dodao je on. U dokumentu se postavlja zadatak da evropska odbrambena politika bude „aktivnija i korisnija“ i da se istakne nova osnova za preispitivanje cele evropske strategije odbrane.

Jedna od ključnih tačaka predloga usmerena je na sprečavanje članica EU da masovno kupuju američko oružje i opremu, navodi list. Stoga se predlaže da se proširi evropska proizvodnja aviona-tankera, satelitskih komunikacionih sistema, opreme za sajber-bezbednost i da se konačno završi izgradnja bespilotne letelice klase „male“, koju su zajednički konstruisale Francuska, Italija i Nemačka. Evropska bezbednosna agencija koordinisaće tu inicijativu. U dokumentu se, takođe, poziva na stvaranje zajedničkog budžeta za vojna ispitivanja i zajedničku nabavku satelita, instrumenata za sajber-odbranu i izviđačke dronove.

Evropske zemlje takođe bi trebalo da stvore novi komandni centar za upućivanje medicinske pomoći i logistički centar za razmenu „strateških“ sredstava, kao što je kapacitet vazdušne nabavke, a trebalo bi i da dele satelitske izviđačke podatke.
(Izvor: sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dejan

13.09.2016. 18:10

To je opet udar na Rusiju da se izoluje Rusija jer je ta Evropska vojska produzena ruka NATO-a.Srbija samo u vojni savez sa Rusijom.Tako će se spasiti.

naranca

13.09.2016. 18:40

@Dejan - @dejan Nije lepi kako ne vidis?To je formiranje ZNG?????????????????????

naranca

14.09.2016. 01:00

@Dejan - ........Tj formiranje eu armije koja moze da ratuje protiv Rusije ali I protiv USA!!!!!

bager

13.09.2016. 18:42

Kako alternitava sopstvenom savezu ,,skoro sve zemlje EU su i NATO clanice,,ovo je stvaranje Druge armije za napad na Rusiju,,Treca ce biti savez Ukrajine i nekih bivsih clanica SSSR-a uz dodatak nekih muslimanskih republika oko Rusije,,,bice pepela po Evropi,,ono sto ostane od kontinenta

Сезаме

13.09.2016. 19:22

Задње деценије показују да млади и способни за војну службу код ратних сукоба напуштају своје земље. То се дешавало у Србији 90-тих година, а сада видимо прилив "емиграната" у Европу који нису ништа друго него махом војни бегунци. Млади више неће да губе животе ради глупих политичких поптеза њихових вођа. Ако се тај принцип настави, а у судару са Русијом на пример, куда ће млади из Европе онда бежати? У Африку гуменим чамцима или пливањем за Аустралију?

Вук З.

13.09.2016. 20:24

Па и НАТО је "одбрамбени" савез! Шта ће им још један?

liberat

13.09.2016. 20:58

Prelivanje iz šupljeg u prazno. Oni će osnovati "evropsku vojsku", ali im nije smetalo kada su Ameri komandovali i vodili rat 1999. godine na tlu Evrope protiv Srbije. Zapadnjačka posla! Naš je cilj prema Rusiji, a ostali mogu da pričaju što god hoće, jer tzv "evropska vojska" će uvek biti i američka......

баунти

14.09.2016. 17:27

"...њен задатак ће бити да делује као алтернатива савезу и да спречи чланице ЕУ да масовно купују америчко наоружање и опрему..." Ево зашто то амери никад неће дозволити. ;)