ŠTA SE TO ČUJE NA MARSU? NASA objavila novi snimak, zvuk koji bi zabrinuo mnoge na Zemlji (VIDEO)

Novosti online

18. 03. 2021. u 09:53

NASA je objavila još jedan snimak rovera „Istrajnost“ koji je već mesec dana u misiji na Marsu. Reč je o audio snimku prve vožnje rovera na Crvenoj planeti koju prati brujanje, zveckanje i lupkanje – zvuci koju su po standardima na Zemlji prilično zabrinjavajuće.

ШТА СЕ ТО ЧУЈЕ НА МАРСУ? НАСА објавила нови снимак, звук који би забринуо многе на Земљи (ВИДЕО)

Foto: EPA

Buka koju proizvode metalni točkovi rovera koji se kreću po površini Marsa u prvoj test vožnji pre dve nedelje deo su 16.-minutnog sirovog audio snimka koji je u sredu objavila Laboratorija za mlazne pogone NASA-a uz komentar "Čujete li? Ovako zvuči kad se vozite preko kamenja na Marsu. Ovo je prvi snimak vožnje na Marsu".

- Da čujem ove zvukove dok vozim svoj automobil, zaustavio bih se i pozvao šlep-službu. Ali ako odvojite vreme i razmislite šta čujete i gde je snimljeno, to sasvim ima smisla - rekao je inženjer tima NASA-e Dejv Gruel.

Rover „Istrajnost“ sleteo je na Mars 18. februara a njegova misija je potraga za tragovima mikrobiološkog života u području kratera Jezero, jer naučnici veruju da je na Crvenoj planeti milionima godina unazad bio moguć život. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)