NEMA DEMONA U JEMENSKOJ PAKLENOJ PEĆINI: Iako meštani veruju da usisava ljude i životinje, speleolozi tvrde suprotno

Novosti online

28. 09. 2021. u 19:18

Grupa omanskih speleologa prvi se put spustila na samo dno slavne jemenske vrtače Barhout, čuda prirode koje meštani izbegavaju jer veruju da je to zatvor za zle duhove, a i turiste drže podalje od nje zbog priča o tome da usisava i ljude i životinje koji joj se previše približe.

НЕМА ДЕМОНА У ЈЕМЕНСКОЈ ПАКЛЕНОЈ ПЕЋИНИ: Иако мештани верују да усисава људе и животиње, спелеолози тврде супротно

Foto: EPA

Zabranjeni "Pakleni zdenac", crna jama okruglog ulaza prečnika 30 metara i duboka najmanje 112 metara nalazi se u pustinji na istoku Jemena.

Omanski speleolozi su na dnu pronašli zmije, leševe životinja i pećinske bisere, ali tvrde da tamo nema ničega natprirodnog.

- Ima zmija, ali vas neće dirati ako vi ne dirate njih - kazao je Muhamed al-Kindi, profesor geologije na tehnološkom univerzitetu u Omanu.

Al-Kindi je jedan od osmorice iskusnih speleologa koji su se prošle nedelje spustili na dno jame.

- Uzeli smo uzorke vode, stena, tla i ostatke mrtvih životinja koje bi sada trebalo analizirati - rekao je.

Jemenski speleolozi najdublje su došli na pola puta do dna, odnosno spustili bi se najdublje do 50-60 metara dubine jer je u vrtači malo kiseonika i nema ventilacije, ali potom bi se povukli na površinu zbog neobičnog smrada.

U tom kraju vekovima kolaju priče da u jami žive zli duhovi, a praznoverni meštani smatraju je vratima pakla. O njoj čak i nevoljno razgovaraju jer i to donosi zlu sreću.

- Dole su ostaci životinja koje su upale i, naravno da ne miriše, ali nije tako strašno - rekao je al-Kindi.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)